Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нов филм "Лисицата и детето" прожектират във ФКЦ
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 10.10.2008Коментари (0)998
"Лисицата и детето" е новият филм на автора на знаменития документален филм „Походът на императорите", френския режисьор Люк Жаке. Това е една невероятна история, разказана с малко думи, много чувства и прекрасни природни картини, за общуването с природата, за приятелството с нейните обитатели, за човешките и природните закони... Лентата се разпространява в България от „Про филмс". Филмовата къща ни предостави DVD на „Походът на императорите", които раздаваме безплатно срещу закупени билети за „Лисицата и детето".

Преди три години Люк Жаке дарява на света похода на императорските пингвини до най-северните точки на земното кълбо. През 2006 г. Американската филмова академия му връчва "Оскар" за най-добър документален филм. А сега той ни предлага нова, този път европейска история за едно 10-годишно момиченце. Една есенна утрин край пътеката, по която минава всеки ден за училище, детето вижда следи от лисица. Развълнувано до такава степен, че забравя за страха, момиченцето започва да преследва дивото животно. А с това се поставя и началото на необикновеното приятелство между него и една неопитомена лисица сред суровата планинска природа.

Бюджетът на "Походът на императорите" е 2 милиона евро, а на "Лисицата и детето" - 11,5 милиона евро. Снимките продължават цяла година. Изключително трудно е да работиш сред природата с диви животни и с деца. Винаги зависиш от прогнозата за времето, от светлината в гората. Работата с диви животни те принуждава да се приспособиш към естественото им поведение, а децата изискват много търпение и прагматизъм, казва режисьорът. Заснемането например на един-единствен кадър, този, в който лисицата трябва само да погледне към детето, отнема на екипа 2 дни.

Изпълнителката на главната роля, червенокосата Бертил Ноел-Брюно е избрана измежду 800 деца. В снимачния процес са използвани 10 диви и 5-6 опитомени лисици. Лисицата, която работи с детето, е стара и опитомена. След приключването на снимките те остават приятели. Прекрасните гледки в лентата са от планини във Франция и други европейски страни.

Люк Жаке, който е биолог по образование, има три дъщери - на 8, на 5 годинки и бебе.

Има идея да заснеме филм с работно заглавие "Фреската", чиято сюжетна линия ще ни отведе 35 000 години назад във времето. Това е историята на мъж, който се събужда в пещера и решава да остави свои рисунки като наследство за идните поколения.

Филмът „Лисицата и детето", се прожектира в зала 6 на Фестивалния и конгресен център всеки ден от 18 и от 20 ч. от днес, петък, 10 октомври, до 23 октомври. Освен че става въпрос за изключително вълнуваща среща с изкуството и страхотна история, има и приятна изненада за варненските зрители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: