Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нов инструмент с изкуствен интелект може да предскаже смъртта ви
Автор: Екип Varna24.bg 22:35 / 24.10.2024Коментари (0)206
©
Инструмент за изкуствен интелект (ИИ), който да помогне на лекарите да идентифицират високорискови сърдечни пациенти, скоро ще бъде пуснат на пробна база в Англия. Проучване установи, че инструментът може точно да предвиди риска някой да умре в годините след сканиране на сърцето.

Глобалният изследователски екип, ръководен от Imperial College London, обучи своя ИИ модел, известен като AI-ECG оценка на риска или AIRE, върху милиони резултати от електрокардиограми (ЕКГ), общ медицински тест, който записва електрически сигнали в и между камерите на сърцето. Обикновено се използва за диагностициране на инфаркти и други нередности.

Целта беше да се идентифицират нюансирани модели, които биха могли да означават, че някой е изложен на висок риск от здравословни проблеми или смърт.

Подложен на тест, моделът прогнозира вероятността от смърт в десетилетието след ЕКГ - и беше правилен в 78 процента от случаите.

"Вярваме, че това може да има големи ползи за човечеството в световен мащаб", каза в изявление д-р Фу Сионг Нг, изследовател по сърдечна електрофизиология в Imperial College London, който работи по проекта.

Системата може също така да предвиди инфаркти, сърдечна недостатъчност и проблеми със сърдечния ритъм.

Вече са планирани опити с реални пациенти на няколко места в Лондон и се очаква да започнат до средата на 2025 г.

Те ще оценят предимствата на модела с помощта на пациенти от амбулаторни клиники и болнични медицински отделения.

Потенциалът на ИИ да подобри здравето на сърцето

Задвижваните от изкуствени ЕКГ вече са били използвани за диагностициране на сърдечни заболявания, но те не са част от рутинните медицински грижи и все още не са използвани за идентифициране на рисковите нива на конкретни пациенти.

"Това може да изведе използването на ЕКГ отвъд това, което е било възможно преди, като помогне да се оцени рискът от бъдещи сърдечни и здравословни проблеми, както и рискът от смърт“, заяви Брайън Уилямс, главен научен и медицински директор в British Heart Foundation, която финансира проучването.

Изследователите, които публикуваха резултатите си в списанието Lancet Digital Health, казаха, че прогнозите, при които ИИ е сгрешил, може да се дължат на други неизвестни фактори, като например дали пациентът е получил допълнително лечение или е починал неочаквано.

Но те подчертаха, че моделът все още може като цяло да улавя фини промени в структурата на сърцето, които могат да служат като предупредителен знак за заболяване или смърт, които лекарите може да пропуснат.

"Ние, кардиолозите, използваме нашия опит и стандартни насоки, когато разглеждаме ЕКГ, като ги сортираме в "нормални" и "ненормални" модели, за да ни помогне да диагностицираме заболяване", обясни д-р Арунашис Сау, академичен клиницист в Imperial College London, който ръководи новото изследване.

"Въпреки това, моделът открива много по-фини детайли, така че може да "забележи" проблеми в ЕКГ, които биха изглеждали нормални за нас и потенциално много преди болестта да се развие напълно", каза Сау.

Сау цаями, че са необходими повече изследвания от болници и други здравни заведения, за да се определи бъдещата роля на модела в диагностиката и лечението, но пациентите с други здравословни проблеми също биха могли да се възползват, тъй като други заболявания, като диабет, също са склонни да засягат сърцето.



Още по темата: общо новини по темата: 8
09.10.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
06.09.2024 »
14.08.2024 »
06.08.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: