Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нов световен рекорд за най-люта чушка
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 18.10.2023Коментари (0)742
© YouTube
Ед Къри, експертът по люти чушки от щата Южна Каролина, който създаде прочутата чушка Каролина Рийпър, би собствения си световен рекорд, като култивира нова чушка, която е почти два пъти по-люта.

Лютата чушка Пепър Екс беше обявена за най-лютата в света от Световните рекорди на "Гинес" на 9 октомври. Така тя победи Каролина Рийпър и свидетелства за продължителните усилия на Къри за усъвършенстване на лютата чушка. Когато Къри опитал новата чушка за първи път, тя е повлияла на цялото му тяло.

"Чувствах лютивостта в продължение на три часа и половина. След това се появиха спазмите", казва той за опита си като един от едва петимата души, които са успели да изядат по една цяла чушка Пепър Екс.

"Спазмите са ужасни. Стоях облегнат на мраморна стена за около час под дъжда, пъшкайки от болка."

България също има своята най-люта чушка на име "Български дух". 

Как се измерва степента на лютивост 

Пикантността на лютите чушки се измерва в единици по скалата на Сковил. Една обикновена чушка халапеньо регистрира около 5000 единици. Чушката абанеро пък, която беше рекордьорът за най-люта чушка преди около 25 години, обикновено надхвърля 100 000 единици. Световните рекорди на "Гинес" обявиха, че Каролина Рийпър регистрира 1,64 милиона единици по скалата. 

Рекордът на Пепър Екс е средно около 2,69 милиона единици. За сравнение – лютият спрей, който обикновено се използва от полицията, е около 1,6 милиона единици по скалата на Сковил. Спреят срещу мечки пък се равнява на 2,2 милиона единици. Химическото вещество в чушките, на което се дължи лютивият им вкус, се нарича капсаицин.

То не е опасно за здравето, освен ако не бъде консумирано в килограми. Въпреки това мозъците на хората и останалите бозайници възприемат капсаицина като заплаха и изпращат силен сигнал към тялото, който причинява усещането на топлина и лютивост.

Усещането за горещина и парене сред хората също освобождава ендорфини и допамин в тялото. Къри споделя своите чушки с медицински изследователи, надявайки се, че те биха могли да ги използват за лечение на болести и да помогнат на хора, които страдат от хронична болка или дискомфорт, пише БТА.

Пепър Екс се разработва, откакто Къри постави рекорда за най-люта чушка през 2013 г. благодарение на Каролина Рийпър – яркочервеният плод, който любителите на люти чушки наричат "скорпионска опашка".  Пепър Екс е кръстоска на Каролина Рийпър и друга чушка, която Къри мистериозно нарича "една чушка, която мой приятел ми изпрати от Мичиган и която беше брутално люта".  "Това ли е връхната точка?" каза усмихнатият Къри за Пепър Екс и се закани: "Не, още не е върхът!".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: