Новият готвач в българската база на Южния полюс спечели с хляб с вода от разтопен сняг
В българската база на Южния полюс вече има специално назначен готвач. Това е Уляна Яркова, която победи останалите 36 кандидати в надпреварата за мястото.
Хляб с вода от разтопен сняг и пиле с ориз. Това ястие отличава 41-годишната Уляна от останалите кандидати. Като готвач на топлите Кариби досега, днес тя поглежда към Ледения континент с амбицията да приготвя разнообразно меню за нашите учени.
Да кандидатства за новото си работна място е поредното предизвикателство."Това е една моя мечта отпреди няколко години – да стъпя на Белия континент и да видя пингвините. И така на майтап реших да се пробвам", сподели пред bTV Уляна.
Един от изпитващите е ръководителят на българските антарктици проф. Христо Пимпирев, който пожелава на Уляна здрава психика и умения да се адаптира към един различен начин на живот. "Тя е работила 15 години по кораби, по яхти, далеч от цивилизация, така че е свикнала на такъв живот, което счетохме, че по-лесно ще се впише в този колектив", заяви проф. Пимпирев.
С експедицията на 9 ноември заминава и Уляна. Готова е да се сблъска с всяко препятствие в антарктическата кухня и да се впусне в приключението с пълна сила.