Нутриционист: Най-голямата кост на рибата, която ядем на Никулден, е лечебна и не трябва да се изхвърля. Някои хора я пускат в течаща вода, други я горят
Освен покровител на моряците, на рибарите, на банкерите, на пътешествениците, на търговците, на рода и семейството, свети Николай Чудотворец всъщност е и избавител на пленници и покровител на крадците. Това разказа сертифицираният нутриционист и професионален готвач и сладкар Мила Милър в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.
През ХI век мощите на светеца са били откраднати от храма в Мира и са преместени в италиански моряци от Бари, допълни тя.
Мощите на свети Николай са чудотворни. "Затова се твърди, че най-голямата кост на рибата, която ядем на Никулден, е лечебна и не трябва да се изхвърля. Някои хора я пускат в течаща вода, други я горят, трети я пазят, четвърти си слагат люспи в портфейлите“, изброи Мила Милър.
На днешния празник моряците трябва да пуснат котви от уважение към морето и морските стихии. "Дори да са на път, те трябва да спрат, да пуснат котва и да изчакат“, допълни тя.
На Никулден на масата трябва да присъстват рибни ястия и вино. "Хубаво е в този ден трапезата да бъде богата, защото това показва, че имаме уважение към даровете на морето. Можем да приготвим рибник – риба с плънка, завита в специално тесто, оформено като риба. На масата е добре да има и обреден хляб, оформен като риба или нашарен, с оформени люспи, око и опашка. Постът се спазва, като на масата се слага боб, булгур, царевица, жито, просо, постни чушки и сарми. Може да има и вино“, обясни нутриционистът.
Мила Милър представи рецепта за приготвяне на пълнен шаран. Рибата се почиства, измива и осолява. За двукилограмов шаран плънката се приготвя от 3 глави лук, който се запържва до омекване. Добавя се сол, червен пипер, джоджен, домати на кубчета и шепа натрошени орехи. "В плънката може да има поне три вида ядки – кашу, бадем, орех, както и стафиди. Наситняват се с нож, за да не пускат мазнина. Може да се използват и различни варианти на лук – шалот, стар лук, праз, червен лук. Може да се сложат гъби и ориз. Слагат се пресни подправки“, допълни тя.
С тази плънка се пълни шаранът. Върху хартия за печене се подрежда нарязан на шайби домат, а върху тях се поставя напълнената риба. Отгоре може да се постави лимон на филийки. Пече се за 40 минути на загрята на 200 градуса.