Някога тютюнопушенето не е било приемано за вредно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:09 / 01.06.2024
1257
"Най-честият симптом, който води пушачите при пулмолозите, е хроничната кашлица. Тютюнопушенето независимо дали е активно или пасивно то инхалира чуждо вещество в дихателните пътища. Това е съставка от различни газове и вредни вещества, което води до дразнене на дихателните пътища". Това заяви пулмологът доц. Милена Енчева от ВМА в предаването "Пулс" по NOVA NEWS. 

Думите й са потвърдени и от пациентката Весела Люцканова, която е започнала да пуши на 37-годишна възраст. Преди това тя е родила и отгледала децата си без тютюнев дим. Неколкократно е правила опит да откаже цигарите, но неуспешно. Причината да потърси помощ от лекар е, че дамата е започнала да изпитва задух, който я затруднява при обичайната й активност.

Проф. Радостина Александрова от БАН обясни, че никотинът може да въздейства на някои рецептори и по този начин да повиши отделянето на ендорфини, допамин, норадреналин, които създават усещане за получена награда. Тя разказа, че преди столетия в "Итън" са препоръчвали пушенето, преди да имат достатъчно информация за вредата от него.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).