Традицията повелява - великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. В миналото това се е правело преди изгрев слънце.
Първото яйце винаги трябва да е червено. С него се прави кръст на челото на членовете на семейството, та дори и на домашните животни.
За да стигнем до боядисването обаче, трябва да сварим яйцата, без да ги счупим. Вижте няколко съвета за по-здрави яйца:
-Яйцата трябва да са със стайна температура, преди да ги сложите да се варят.
-Поставете ги в още студената вода, а не когато заври.
-Добавете във водата една лъжица сол и една лъжица оцет.
-Редят се на един ред на дъното на съда, в който се варят. Не ги поставяйте едно върху друго, просто изберете по-голям съд.
-Един пръст вода трябва да покрива яйцата по време на варене.
-Варете ги на ниска степен на котлона.
-Продължителността на варене трябва да е между 8 и 10 минути.
-Задължително охладете яйцата, след като ги махнете от котлона.
-Сега идва моментът на боядисването. И тук има съвети, които трябва да спазвате, за да се сдобиете със здрави и красиви великденски яйца:
-Боята се разтваря в гореща, а не в студена вода.
-Във всяка боя се добавя по една лъжица оцет.
-Най-малко две минути оставяйте всяко яйце в боята, за да се получи наситен цвят.