Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко неща могат да се окажат супер полезни в колата
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 17.08.2023Коментари (0)905
©
Истински полезните джаджи, които не само ще ни улеснят живота, а в някои ситуации могат дори да се окажат безценни

Важно е в колата ни да ни е удобно, без значение дали сме в сезона на пътешествията или извън него.

Това означава не само да сме нагласили седалките във възможно най-комфортната позиция, климатикът да е на перфектната за нас температура и всеки да има под ръка напитка и нещо за четене или слушане.

Има и редица джаджи за автомобил, които правят престоя в него далеч по-лесен и приятен, пише Webcafe.bg.

Ето няколко полезни джаджи, които не само ще ни улеснят живота, а в някои ситуации могат дори да се окажат безценни:

Видеорегистратор

Започваме именно с камерите за кола или така наречените видеорегистратори. Не за друго, а заради митa, който вирее около тях - че записът от такава камера не може да служи за доказателство пред властите.

Това действително е мит - съдът може да допусне записи от такива камери да бъдат използвани като доказателство. По тази причина видеорегистраторът е чудесна идея, особено по натоварените и често опасни български пътища, където нарушителите са много.

Той се монтира съвсем лесно от вътрешната страна на предното стъкло, а най-базовите варианти започват от около 90 лева. Колкото по-скъп е видеорегистраторът, толкова повече екстри предлага, като запис в много висока резолюция, опция за заснемане на определени отрязъци от време и други.

Повечето подобни камери позволяват записът след това да бъде прехвърлен на компютър или смартфон и да бъде прегледан отново, ако на тях има нещо притеснително. Същото важи и ако сме засекли симпатична животинка на пътя или сме минали през някоя красива местност.

Другата добра новина е, че видеорегистраторът е дълготрайна инвестиция и не изисква редовна подмяна като други консумативи.

Зарядно за кола с поне два порта

Не всички коли са снабдени с USB портове, особено в България, където автомобилният парк е по-стар от средноевропейския. Освен това при повече пасажери е по-добре да има алтернативи.

Зарядните за коли се включват в запалката и могат да зареждат няколко устройства едновременно. Цената им започва от около 35 лева за зарядно с два порта, независимо дали са само USB Type-A, или едното от тях е USB Type-C. По-скъпите зарядни имат три и повече порта.

Те също така имат някои екстри като дисплей, който показва часа или пък процента на зареждане.

Има ли нужда да обясняваме защо тази джаджа е полезна? В наше време смарт устройствата не са прищявка, а необходимост. В тях са всичките ни необходими контакти, връзката с околния свят, навигацията, често и банкови данни и функция за разплащане. Затова на път е важно да не оставаме без смартфона си.

Повечето зарядни за автомобили могат да зареждат и лаптопи, ако някой от пътниците има нуждата да свърши нещо на компютър.

Авариен комплект за автомобил

Аптечката е задължителна, но тези комплекти не са, а могат да спасят колата ни в лош момент.

В България комплектите се продават с или отделно от аптечките, а един комплект сам по себе си струва около 50 лева. За съжаление тези комплекти все още не са популярни, намират се предимно в интернет, както и в големите строителни хипермаркети, и се изисква късмет да се сдобием с такъв.

Обикновено съдържат малък пожарогасител, ръкавици, свински опашки, материал за лепене на гума, текстилна залепваща лента/армирано тиксо, отвертка и кабели за подаване на ток.

В по-големите и по-богато оборудвани спешни комплекти има и светлоотразително одеяло, свирка и сигнални ракети. При дълъг път наличието на някое от тези неща буквално може да спаси живот, особено ако говорим за планински преход или преход из обезлюдена местност.

Добра идея е да имаме поне едно светлоотразително одеяло, ако такова липсва в комплекта.

А и каквото и да си говорим, дори най-модерните и чисто нови автомобили пукат гума или имат нужда от някой дребен ремонт по пътя.

Авариен чук

Предпочитаме да не се отдаваме на черни мисли и да караме спокойно и с удоволствие.

Въпреки това никак не е лоша идея автомобилът ни да бъде снабден с поне четири такива чука, които, за щастие, трудно ще ни разорят - намират се чукове 2-в-1 на цени от 25-30 лева. Думата "чук" в случая не е съвсем коректна, макар че на пръв поглед инструментът прилича точно на това.

Той има две приложения - горната част реже стъкла, а долната - предпазни колани.

Аварийните чукове могат да режат дори и през дебело и/или темперирано стъкло и да се справят и с най-здравите предпазни колани. Някои от тях са допълнително оборудвани с нож, макетно ножче и гумирана дръжка, която служи като истински чук.

Рязане на стъкла и колани се налага в редица ситуации, които, за съжаление, са непредвидими и се случват - пожар в колата, падане на автомобила във вода, пропадане в пясъци или мочурище. Да се срежат предпазните колани и да се счупят стъклата се налага и в случаи на обгазяване на купето.

Аварийните чукове са компактни, често дори не се забелязват в купето, но за сметка на това са незаменими в кризисни моменти.

Матрак за кола

Той не спасява животи и не е от вещите, които са абсолютно задължителни.

Матракът за кола обаче лесно се събира в някой ъгъл на багажника, надува се бързо с помпата за гуми, издържа и на периодично ползване извън автомобила и не струва чак толкова много - надуваемите матраци за кола в България започват от около 50 лева.

Те са страхотни за пътешественици, които често са на пътя и не знаят кога и къде ще замръкнат, затова им е най-бързо да превърнат задната седалка в легло.

Прекрасна идея са и за семейство с деца, като последните в някакъв момент все ще поискат да подремнат на някоя от почивките по пътя.

Ако автомобилът закъса, но няма проблем да пренощува там, където е аварирал, матракът за кола може направо да се окаже незаменим.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Метро 2021
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: