Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко важни насоки за постигане на желаното тяло
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 24.07.2024Коментари (0)1342
©
Когато тренираме, искаме максимално бързо да видим резултатите от усилията, които полагаме. Но постигането им зависи от редица фактори - както колко редовни сме в спортуването, така и дали се храним правилно, а, оказва се, и от някои физиологични особености на организма. Затова и никога не бива да се сравняваме с другите - всичко с тялото ни се случва със свое собствено темпо.

Физическата активност е един от задължителните и ефективни начини да поддържаме желаното тегло. Но се оказва, че някои хора могат да спортуват редовно и въпреки това да свалят килограми бавно и трудно. И това най-вероятно се дължи на един специален протеин PGC-1α или по-точно на липсата на някои негови варианти, които регулират метаболизма и реакцията му на упражненията, които правим.

За да стигнат до този извод, учените от японския Kobe University анализират модели на тела на хора и мишки с цел да установяват как точно влияе въпросният протеин на тренировките и ефектът от тях. И обясняват, че когато тренираме, количеството PGC-1α в скелетните мускули се увеличава. А това води и до увеличаване на гените, които са отговорни за ефективното потребление на енергия. И със задействането на този механизъм получаваме именно този желан ефект.

Важно е обаче поясняването, че изследваният протеин има различни варианти - а, b и с. Последните два се различават от първия по това, че тяхното количество се увеличава цели 10 пъти в костните мускули по време на тренировка, докато при първия това не се наблюдава, предава lifestyle.bg.

И чрез използването на човешки и миши модели се установява, че при тези, при които няма наличие на b и c версиите на протеина, има намален разход на енергия при спортуване и липсва ефект от краткосрочната физическа активност вследствие на по-малкото изгаряне на мазнини по време и след тренировка. А тези, които имат въпросните версии, приемат повече кислород и имат по-малък процент на телесни мазнини, което говори и за по-добре развита мускулатура.

Така се оказва, че някои хора, които се хранят и тренират по един и същи начин с други, могат не само да не отслабнат, когато тренират редовно, но дори и да качат килограми, защото просто не изразходват толкова енергия чрез спортуването. И учените поставят акцент именно върху значението на разхода на енергия върху трупането на мазнини, пише Medical News Today.

Откритието насочва изследователите и в нова посока с идеята за разработване на иновативен тип медикаменти, съдържащи въпросните важни версии на протеина PGC-1α с цел контрол на теглото и подпомагане на изгарянето на мазнини и килограми. А генетичната предразположеност, свързана с ефекта от тренировките, води и до съвета, че правилното хранене в някои случаи е по-важно и от спорта по пътя към желаното тяло.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: