Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Обедната почивка с колегите може да ни струва между 200 и 300 лева на месец
©
Често се изправяме пред избора – дали да носим храна от вкъщи или да обядваме навън с колегите. И двата варианта имат своите плюсове и минуси – от финансов аспект до качеството на храната и социализацията на работното място. В зависимост от типа работа и доколко са ни симпатични колегите, взимаме своите решения. Едно е сигурно, почти неусетно, прекараният в сладки приказки, клюки и похапване един час, може да е сериозно перо в месечния ни бюджет.

Обядът навън с колеги предоставя чудесна възможност за неформални разговори и изграждане на връзки – своеобразен тиймбилдинг. Това е особено полезно, когато искаш да усетиш духа на екипа и да укрепиш професионалните отношения. Някои идеи и решения дори се раждат по време на тези неофициални моменти извън офиса.

Навън имаш избор от различни кухни и ресторанти, което ти позволява да експериментираш с нови вкусове и ястия. Така разнообразяваш обедните си навици и получаваш храна, която трудно би приготвил в домашни условия, особено ако е свързана с по-специфични кулинарни техники или съставки.

Обядът навън те освобождава от нуждата да мислиш какво да приготвиш и колко време да отделиш за това. Поръчването от меню може да бъде много по-лесно и по-малко ангажиращо, особено когато си под стрес на работа и искаш бързо решение.

И дотук с позитивите, защото има и доста подводни камъчета.

Около повечето големи офиси или предприятия има заведения, които предлагат храна за работещите хора. Тя е на относително по-ниски цени, от тази в класическите ресторанти, но все пак...

Обядът навън обикновено ни струва между 10-15 лева на ден. За един месец, тези разходи могат да се натрупат до значителна сума. Сами можете да сметнете до колко ще набъбне сумата при 21-22 работни дни в месеца.

Въпреки че, ресторантите от този тип, предлагат разнообразие от опции, често не знаеш точно какво съдържат ястията. Сол, захар и мазнини са често срещани в приготвените навън храни, което може да окаже влияние върху здравословния ти начин на живот. 

Дори и обядът навън да предлага социални ползи, времето, което губиш, за да излезеш от офиса, да изчакаш поръчката си и да се върнеш, може да бъде значително. 

И тук идва идеологията на колегите, които предпочитат да носят храната си от вкъщи. Най-големият плюс на домашно приготвената храна е, че имаш пълен контрол над съставките, които използваш. Знаеш точно какво има в ястието, от качеството на продуктите до количеството сол, мазнини и захар. Това е особено важно, ако следиш диетата си или имаш специфични хранителни нужди. 

Средно разходите за обяд навън могат да варират между 200 и 300 лева на месец. Ако обаче си носиш храна от вкъщи, разходите намаляват драстично. За 5 лева на ден можеш да приготвиш питателен обяд, който включва протеини, зеленчуци и въглехидрати – икономия, която се усеща значително.

Една от най-големите загуби при този избор е общуването с колегите. Възможно е да изпуснеш новини за промени – уволнения, съкращения, а защо не и за вдигане на заплатите. Ако редовно си оставаш на бюрото или в кухничката с домашната храна, може да се почувстваш изолиран и изключен от този важен аспект на работната култура.

Освен това, приготвянето на храна от вкъщи изисква време и организация. Всяка вечер или сутрин трябва да отделиш време за планиране на менюто, готвене и пакетиране. Приготвянето на обяд всеки ден може да стане монотонно. Често хората залагат на същите рецепти, за да спестят време, което води до еднообразие и намалява удоволствието от храненето.

Лично според мен, в този казус – храна от вкъщи или в близкото бистро с колегите, няма победител. Всеки преценява според нуждите си и финансите. Важно е да хапнем, за да не се приберем озверери от глад у дома.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: