Община Каварна дължи над 100 000 лева за авторски права

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:46 / 28.07.2010
1422
Композиторите и текстописците на репертоара на над 20 световно известни метъл групи, изявили се на различни музикални прояви в Каварна, са ощетени с над 100 хиляди лева. За последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с МУЗИКАУТОР - дружеството, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори. Дължимата сума за авторски права е акумулирана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на Каварна рок фест, провели се през 2009 и 2010 г.

Общината е организатор на ежегодните концерти за July Morning на Камен бряг с участието на John Lawton, всички новогодишни музикални прояви в града, с участието на Ronnie James Dio, норвежкия рокаджия Jørn Lande, всички концерти по случай празника на Каварна - 6 май, на които са участвали изпълнители като Glenn Hughes от Deep Purple, както и изявите на Apocalyptica и Emir Kosturiza & The No Smoking Orchestra. Дължимата сума за авторски права за всички песни изпълнявани на тези концерти е над 50 хиляди лева.

Само за последните две издания на Каварна рок фест пък общината дължи още над 50 хиляди лева за авторски права. Отчисленията за тазгодишният фестивал, провел се между 23 и 25 юли, в който взеха участие 13 групи, сред които Tarja Turunen, Doro, Sodom и Accept, се равняват на над 20 хиляди лева. Авторите на песните изпълнявани на миналогодишното издание на феста, в който участваха седем метъл величия, сред които Scorpions, Motley Crue и Dream Theatre, са ощетени с над 30 хиляди лева.

Като последна мярка за легализирането на концертите МУЗИКАУТОР изпрати нотариална покана до община Каварна със срок до 2 август 2010 г. да бъде подписан договор за уреждане на авторските права на всички събития, на които общината е организатор или съорганизатор. Нотариална покана получи и фирмата-съорганизатор на Каварна рок фест 2010 - Loud Concerts за уреждане на правата за фестивала и събиране на дължимите суми за минали събития. МУЗИКАУТОР има договор с Loud Concerts само за три концерта, проведени миналата година - на W.A.S.P, Stratovarius и Buena Vista, по който обаче фирмата не изпълнява поетите задължения и не е извършвала плащания. Съорганизатор на Каварна Рок фест 2009 е фирмата Жокер Медиа, която вече има действащ рамков договор с МУЗИКАУТОР.

"На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на МУЗИКАУТОР и чиито автори не са само самите изпълнители. Емблематичната за събитието на Камен бряг песен "July Morning" например, не е написанa от John Lawton, който я изпълнява. За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава като такъв, не е възнаграждение за автора. А тези, които са само автори могат да получат парите си само чрез МУЗИКАУТОР и за нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки непрестанните ни писма, телефонни обаждания и визити не срещаме разбиране от страна на управата в Каварна, а чуждестранните дружества непрекъснато правят запитвания към нас за дължимите суми. Ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да съберем и изплатим тези пари, които не само по българските закони се полагат на авторите. При неспазване на сроковете, които сме поставили в нотариалните покани, ще бъдем принудени да заведем дела срещу некоректните ползватели", каза Магдалина Тодорова, Изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР и добави, че дружеството е в непрекъснат диалог с всички некоректни ползватели.

Според ЗАПСП правата за всяка една публична проява трябва да бъдат уредени чрез подписване на договор с МУЗИКАУТОР, като дължимата сума се изчислява или като процент от сумата от продадени билети, или на базата на времетраенето на изпълнената музика, когато проявата е безплатна. Организаторите на редица отминали и предстоящи музикални прояви са коректни ползватели и продължават да спазват ЗАПСП. От Болкан Ентертейнмент вече са изплатили дължимите отчисления за провелия се през юни концерт на рок легендите AC/DC, както и за метал фестивала Sonisphere, на който участваха величията Металика и Rammstein. Дружеството е в активни преговори и с организаторите на Park Live Fest 2010 състоял се през юни с участието на международните звезди Gotan Project и Morcheeba. Организаторите на предстоящия през месец август Spirit of Burgas също са подписали договор с МУЗИКАУТОР, като дължимите суми ще бъдат изплатени след провеждането на концертите.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
28.07.2010 Цонко Цонев: Музикаутор са слънчасали, нищо не им дължим
24.07.2010 Спокойна е обстановката около стадион "Калиакра"
23.07.2010 LEAVES' EYES откриват "Каварна Рок Фест 2010" тази вечер
22.07.2010 Чакат 20 000 на Каварна рок фест
22.07.2010 Южноафриканска група очакват на "Каварна рок Фест"
15.07.2010 На Каварна Рок Фест 2010 заменят тридневните билети с гривни
Още новини от Любопитни новини:
Мел Гибсън обикаля в Европа, за да търси място за продължението н...
За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плаз...
Марта Вачкова тръгна из гората въоръжена, но за гъби
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
"Колко ми даваш" разби зрителите
Гатьо се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).