Опасно ли е да бъркаме манджата с дървена лъжица?
Ползват се от векове, присъстват почти във всяка кухня и са подходящи за всякакви съдове, включително и за такива с незалепващо покритие. Защо обаче някои кулинари смятат, че дървените лъжици не са безопасни за ползване?
Изработени са от органичен материал - дърво, което е причината някои скептици да вярват, че в тях се развиват бактерии след всяко ползване. "Те са порести и задържат микроорганизми", твърди Брайън Куок Ле, автор на книгата 150 Food Science Questions Answered.
Според него измиването им с топла вода и препарат за съдове премахва част от тях, но някои остават и се размножават в порестата повърхност на лъжиците. При това положение има ли безопасен начин да ги ползваме?
Тайната е да ги измием старателно веднага след като сме приключили с готвенето. А след това да ги подсушим и да ги оставим да изсъхнат напълно, защото бактериите се развиват във влажна среда.
Някои видове дърво притежават и антибактериални свойства. Такива са дъбът, борът, черешата, които съдържат танини и не позволяват на микроорганизмите да се развиват. Когато обаче ползваме дървени лъжици с неясен произход, не може да сме сигурни какво е дървото.
Друго важно условие, за да си гарантираме безопасна храна, когато ползваме дървени лъжици, е да ги изхвърлим в момента, в който се напукат, по тях се появят петна или започват да миришат странно, пишат още HuffPost.