ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Оставят ни без работа: Роботите са сервитьорите на бъдещето | ||||||
| ||||||
Но дали роботите са сервитьорите на бъдещето? Ресторантьорството все по-усилено се опитва да отговори на този въпрос. Мнозина смятат, че роботите сервитьори са решението за недостига на персонал в индустрията. Продажбите на този вид роботи се увеличиха рязко през последните години и вече десетки хиляди се плъзгат из салоните на заведенията по цял свят. За мен няма съмнение, че светът се движи в тази посока, казва Денис Рейнолдс, декан на колежа "Хилтън" в университета на Хюстън. Ресторантът на колежа прибягва до услугите на робот през декември миналата година и според Рейнолдс той е облекчил натоварването на персонала и е направил услугите по-ефективни. Други казват, че роботите сервитьори не са нищо повече от трик, и че има дълъг път до момента, когато биха могли да заместят хората. Те не могат да вземат поръчки, в много ресторанти има стълбища, летни градини и други физически препятствия, към които роботите не могат да се адаптират. "Ресторантите са доста хаотични места, затова е много трудно да се внедри автоматизация по наистина резултатен начин", каза Крейг льо Клер, вицепрезидент на консултантска компания "Форестър" по изследвания в автоматизацията. Въпреки това роботите се разпространяват. Калифорнийската компания "Беър роботикс" представи през 2021 г. робота си Серви и до края на годината се очаква 10 000 такива робота да заработят в 44 американски щата и в чужбина. Китайската "Пуду роботикс", създадена през 2016 г., вече е осигурила над 56 000 робота сервитьори по света. "Всяка верига ресторанти се насочва към колкото е възможно по-голяма автоматизация", каза Фил Чжън от производителя "Ричтек роботикс", базиран в Остин, Тексас. "В следващата година или две вече ще ги виждаме навсякъде". През лятото на 2021 г. Ли Чай не успява на наеме персонал за ресторанта си "Нудъл топия" в Мадисън Хайтс, щата Мичиган и купува робота БелаБот от "Пуду роботикс". Роботът се справя така успешно, че Чай купува още два и сега един робот води посетителите до масите им, докато другият разнася купите с горещи блюда. Служителите подреждат използваните прибори върху третия робот, който ги пренася до кухнята. Сега Чай се нуждае само от трима служители за същия обем работа, за който преди е наемал петима или шестима души. Това му спестява и средства. Роботът му струва около 15 000 щатски долара, а разходът за служителя е 5000-6000 щатски долара на месец. Чай каза, че роботите дават възможност на хората сервитьори да обръщат повече внимание на клиентите, а това увеличава бакшишите им. Клиентите често публикуват снимки с роботите в социалните мрежи и това подтиква и другите да посещават заведението. Отношенията между роботите и хората служители са различни. Бетси Гирон Рейноса, която работи с БелаБот в "Суши Фектъри" в Уест Мелбърн, щата Флорида, казва, че роботите може да са проблем. "Не можеш да му кажеш да се премести или нещо друго", каза тя. Казва, че има и клиенти, които не искат да общуват с робота. Но като цяло го отчита като плюс. Спестява й курсове до и от кухнята и й дава повече време за клиентите. Недостигът на работна ръка ускори навлизането на роботите глобално, каза Льо Клер. В САЩ в ресторантьорската индустрия са заети 15 милиона души по данни от края на миналата година, което е с 400 000 по-малко в сравнение с предпандемичното време, сочат данни на Националната асоциация на ресторантите. Според неотдавнашно проучване 62 на сто от ресторантьорите казват, че не разполагат с достатъчно персонал, за да задоволят нуждите на клиентите. Тревогите от пандемията по отношение на хигиената и възприемането на нови технологии като менюта с QR код подготвиха почвата за навлизането на роботите, каза Картик Намасиваям от бизнес колежа на щатския университет на Мичиган. "След като ресторантьорът започне да разбира и да работи с една технология, другите технологии вече не го плашат толкова", каза той. Намасиваям отбелязва, че общественият прием на роботите сервитьори вече е доста висок в Азия. "Пица Хът" например има 1000 робота сервитьори в Китай. В САЩ роботите навлизат по-бавно в ресторантите, но някои вериги вече ги изпробват, посочват от БТА. Намасиваям очаква, че около 30 на сто от ресторантите ще продължат да наемат хора сервитьори и ще бъдат възприемани като по-луксозни, а останалите ще разчитат все повече на роботи в кухнята и в салоните. Икономическите фактори също са на страната на роботите според него - цената на човешкия труд ще продължава да расте, но разходите за технологии ще спадат. Това обаче не е бъдещето, което всички биха искали да видят. Сару Джаяраман, която защитава за по-високо заплащане за персонала в заведенията като президент на "Уан феър уейдж", казва, че ресторантите лесно биха могли да решат проблемите си с недостиг на персонал, като плащат повече на служителите си. "Хората не ходят на ресторант, за да им сервира технология", каза тя. "Те ходят заради преживяването - своето и на хората, на които държат, да бъдат обслужвани от човек". Въпреки съмненията и противоречиви мнения роботи, които "работят" като сервитьори има и в България. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ryanair пуска нови полети
10:59 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:46 / 29.11.2024
Важни новини за голям ремонт във Варна
16:36 / 28.11.2024
Вижте какви решения взе днес Общинския съвет на Варна
16:50 / 28.11.2024
Wizz Air със страхотни новини от летище Варна
14:55 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: