Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Освободете място на трапезата за звездния козунак на шеф Иван Звездев
Автор: Илиана Пенова 13:32 / 19.04.2025Коментари (0)1759
© Фокус
Освободете място на трапезата за звездния козунак на шеф Иван Звездев

Ако все още не сте приготвили козунаците за Великден, изненадайте всички с на трапезата като изпробвате тази рецепта за козунакът на шеф Иван Звездев.

Необходими продукти


1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 гр. захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

1/2 капсула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах

1 щипка сол

За маяното тесто:

40 гр прясна мая - 3/4 кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода 

За намазване

жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

Начин на приготвяне

 

Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

 

Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

 

В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

 

Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

 

Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

 

Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

 

Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути

Рецептата е публикувана на личния сайт на шеф Иван Звездев - zvezdev.com.



Още по темата: общо новини по темата: 218
27.04.2025 »
26.04.2025 »
25.04.2025 »
25.04.2025 »
24.04.2025 »
24.04.2025 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
Колективната отбрана на Европа
Милиони без електричество в Испания и Португалия
Бюджет 2025
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (78) 27%
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (23) 8%
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (36) 13%
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (150) 52%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: