Откриха разтърсващо писмо на Бетовен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:30 / 11.01.2012
3061
Институтът "Брамс" в германския град Любек получи като дарение разтърсващо писмо, написано от Лудвик ван Бетовен, съобщи Ройтерс. Писмото е от шест страници. То е подписано от композитора и носи неговия печат. По същество е написано, за да намери купувач на известната "Тържествена меса", която е завършена през 1823 г. В него Бетовен моли арфиста и композитор Франц Антон Стокхаузен да му помогне да я продаде.

Най-голямо впечатление обаче правят подробности за живота на композитора - за финансовите му проблеми и за очна болест, както и опитът му да открие зъболекар, който бил почитател на музиката и му написал писмо.

"Ниската ми заплата и болестта ме карат да правя усилия, за да имам повече пари", пише Бетовен. Тогава той е на 53 години. Буквите са наклонени надясно. Почеркът е неравен. Писмото е с поправки и задрасквания.

"Пишете ми "До Л. в. Бетовен във Виена". Така получавам всичко", завършва той. Писмото е пожълтяло от времето и трябва да се съхранява при специални условия. То е било собственост на учителката по музика Ренате Вирт, която е наследничка на първоначалния получател.

"Дарението е с изключителна историческа стойност - истински късмет за института "Брамс" - каза неговият директор Волфганг Зандбергер. - Цената му е над 100 000 евро."

Бетовен умира през 1827 г. във Виена, четири години след като пише писмото.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Най-големият фестивал за независима музика избра своята песен за ...
Кои са храните, които благоприятстват мозъчната функция
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" и...
Ако сте родени през есента ви очакват дълголетие и академични вис...
Проф. Рачев каза какво време ни очаква до края на месеца
DJ Marten за "Луда по тебе" и Джокович: Оказа ce, че се намирам н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).