Откриха уникална монета на Иванко Тертер край Калиакра

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:25 / 14.08.2009
1793
Уникална монета, сечена от последния владетел на Добруджанското деспотство - Иванко Тертер, откриха археолози по време на разкопките при Калиакра. За находката съобщи ръководителката на проучванията доктор Бони Петрунова, завеждащ секция "Средновековна археология" към Националния археологически институт с музей към БАН. Според Бони Петрунова такава монета на Калиакра досега не е откривана. Находката има изключителна стойност, защото е сечена в малка емисия. Изработена е от бронз и е с високо качество. От едната й страна е изобразен двуглав орел, а от другата - анаграма на Тертер.

Ръководителката на разкопките обясни, че деспот Иванко Тертер е прибягнал до сечене на монети, за да бъде независим, след като отношенията между Добружанското деспотство и Търновското царство се влошили. През тази година разширихме сектора, в който работим вече четири години. Идеята ни е да направим пълна археологическа картина на Предградието на крепостта, която ще бъде публикувана и ще е от полза и за посетители, и за специалисти, добави доктор Петрунова. Имаме амбиция да продължим и регистрираното през миналата година скално светилище до първата крепостна стена. Това е едно огромно съоръжение, вкопано в скалата, което за сега се въздържам да идентифицирам. Дали е култова яма, или църква, необходимо ни е още малко време, за да го проучим напълно, каза ръководителката на разкопките.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
19.08.2011 Царската конюшня в "Евксиноград" става филиал на Археологическия
17.08.2011 Стягат почивната база на властта в Евксиноград за 10 милиона лева
31.08.2009 Откриха култов комплекс от VIII-IХ век на нос Калиакра
28.08.2009 Приключват археологическите разкопки в "Евксиноград"
14.08.2009 Сензационни находки в Караач Теке
11.08.2009 Нареждат пъзел отпреди 11 века
Още новини от Любопитни новини:
Най-обичаните "Приятели" празнуват рожден ден, сериалът вече е на...
Кейт Мидълтън направи първата си публична поява след края на хими...
Изследователи: Пътуването може да забави процеса на стареене
Днес е подходящ ден да изхвърлите ненужното от дома ви
Денят за всеки според зодията
Родни звезди пропищяха от измама в социалните мрежи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).