Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриват изложба живопис "Нежна е нощта" в петък
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 16.02.2011Коментари (0)955
©
В петък, 18 февруари, от 17.00 до 20.00 ч. се открива четиридесет и първата поред експозиция в Арт Галерия "Ларго" под надслов "Нежна е нощта". В изложбата са включени 15 маслени платна на 5 автора - Атанас Маринчешки и Васил Генчев от Пловдив, Димитър Войнов-син и Ивайло Петров от София и Стефан Темелков от Варна. 

След "Фаталната жена" през 2009-та и "Загадъчна и нежна" през 2010-та, за трета поредна година през февруари галерия "Ларго" организира изложба, чиято тема е вечната жена и нейната непреходна красота. Експозицията спокойно би могла да бъде озаглавена и "Голо тяло" или "Еротично", защото всички картини, включени в нея, разработват темата за жената чрез красотата на нейното тяло. Авторите рисуват в картините си различни състояния. Докато женските образи на Димитър Войнов-младши както винаги са нежни, безплътни, целомъдрени и търсят повече като че ли детето в жената, то напротив - жените в картините на Стефан Темелков са чувствени, страстни, позите и погледа им излъчват дяволитост, подканват към горещи фантазии и събуждане на желания. Мадоните, които обикновено рисува Ивайло Петров тук са представени само чрез картината "Муза". В останалите си платна художникът е погледнал жената по по-различен начин - с очите на мъж, който боготвори и се преклонява пред олтара на женската красота. Героините му са изобразени с неповторимо майсторство, четката му сякаш е изваяла образите на един дъх, с едно безкрайно и нежно движение, предаващо извивките на женската фигура така, сякаш тази фигура е вечна и безкрайната й красота е божествен дар за сетивата на зрителя. Този ефект на жени-богини в картините на Ивайло Петров идва може би от нежните воали, с които е обгърнал прекрасните си модели, а може би и от специалната техника на рисуване, която авторът използва, пулверизирайки боята върху платното по начин, който е негова тайна.
Красотата на жената е представена чрез беззащитността и уязвимостта на нейната голота. Но тази беззащитност е само привидна. Авторите като че ли до един искат да ни внушат, че беззащитната голота на нейното тяло е най-силното оръжие на една жена. И може би са прави.... ще кажем с усмивка ние. Действително откакто свят светува тялото на жената е било нейното оръжие - за добро или за лошо. С него тя е печелела любовта и благоразположението на мъжа, с него тя е изкарвала прехраната си, но с него тя е давала живот и е защитавала и приласкавала децата си.

По различен начин и в различни състояния на духа ще видим жената в платната на участниците в експозицията. Тръпнеща в тревожно очакване е тя в картината на Наско Маринчешки "На терасата", потънала в съзерцателна мечтателност - в платната на Митко Войнов, обзета от чувствена страст - в картините на Стефан Темелков ("Сън", "Сезони"), изпаднала в езалтация в платното на Ивайло Петров "Еротично", затворена в своя вътрешен мир и обсебена от своите страхове и надежди - в картините на Васил Генчев. Но в каквото и състояние на духа или тялото да я откриваме в петнадесетте платна, едно е общото в тях - тук жената е нежна като цвете, красива като богиня, вълнуваща като еротичен блян. Във всички картини жената е центъра на вселената и нищо друго не е добавено в платната - тя е нарисувана като в олтар и това е олтарът на преклонението и любовта на мъжа, олтар, който никой не може да й отнеме и с който тя е благословена откакто свят светува.
Експозицията може да бъде разгледана до 09 март 2011 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: