Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 17.09.2024Коментари (13)1885
Защо летният туристически сезон у нас най-често приключва още в средата на септември, вместо да се удължи до началото на октомври примерно? Отговор на този въпрос дава журналистката Лияна Панделиева:

"Пълна фантасмагория е идеята за "разтягане крилата на сезона“ по Черноморието. Пъл-на. И ако някой твърди, че това се случва, или лъже, или не е виждал с очите си за каква скръб става дума.

Дори на морето да пристигат туристи, които желаят да се възползват от намаления в цените, от спокойствие, от по-щадящо слънце, целият бизнес категорично казва "Къш, бе! Аре, да ви нема!“.

В курортен град с постоянно население повечето ресторанти са затворени с приключването на август, в помещенията са натрупани маси, столове, които се виждат през витрините като струпване по време на евакуация. Магазинчетата с летни неща са затворени. Плажовете също приличат на сърдита складова площ с натрупани едни върху други шезлонги.

Липсва основното, което създава усещането за лекота и почивка: атмосферата. А атмосфера няма, защото бизнесът е наясно, че хора няма. А няма хора, защото нищо интересно не се предлага в курортите, където цените през септември са намалени.

И ако в градовете по Черноморието шават хора, защото местното население си е там, самите курорти са мъртвило – уж временни вечни обект, заковани с шперплат, спуснати вериги и катинари на места за забавление.

Какви "крила“ бе?!

Отчетността на институциите за това колко туристи са посетили Черноморието се удря челно с реалността: колко търговски обекта на самия път на плажуващите в Поморие (което преливало от туристи) вече втора година изобщо не отварят.

Отчайващо много е тази бройка и се увеличава! Все повече обекти пускат кепенци и напускат след като години са били на едно и също място – няма както клиенти, така и желаещи да работят. Продавачка в магазин за текстилни изделия – хавлиени кърпи и халати – иска заплата над 3 бона, 2 часа почивка, защото е лято и в крайна сметка си тръгва след седмица, защото е по-лесно да лежи у дома и да не прави нищо.

След 31 август търговци дори изпразват търговската площ от закачалки и рафтове – остава голямо празно помещение с витрини и огледало в дъното.

В огромен ресторант на крайбрежната алея и жива музика са заети четири маси. Четири. Само за една поръчка се чака около 25 минути. Работи само един готвач и както смогне.

Друг ресторант. Готвят добре, собственикът е мераклия. Четирима души поръчваме. Пристигат две салати. След това изненадващо пристига основното на единия от компанията. Ама още не му е дошло предястието. Но основното било готово. Връщаме го да си чака реда. Пристига едното предястие. Другото – от същия вид – идва след още 15 минути. Междувременно пристига едно основно ястие. Да го дават ли, да не го ли дават? Ами хайде да го дадат. След малко пристига другото предястие.

Няма сила, която да обясни на тези хора какво значи да обслужиш гостите на масата. Защо някой мисли, че преобладаващото съдържание на туристическата услуга у нас е по-различно?

От другата страна на напълно невежите стоят самоотвержени борци за утвърждаване на качеството. Но и те могат да постигнат само толкова, доколкото смогват да удържат персонала си и да ги знаят като "ама там е както трябва“.

Най-смешното в тържествените отчети за "разкошните резултати" от туризма е "новината“ за повишените приходи от сезона. Ми как няма да бъдат повишени спрямо предходната година, като цените на абсолютно всичко скочиха с между 40 и 60%? То само това оставаше – да са намалели!

Истината е, че недружелюбната атмосфера сама реже "крилата" още на 31 август. Щом сте толкова бедни, че да почивате през септември, гледайте телевизия или се взирайте в морето - ваша си работа!"



Още по темата: общо новини по темата: 1073
19.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
15.09.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 17.09.2024 г.
+1
 
 
Доколко на мен известно , подобно нещо : "Панделиева: По морето след 31 август е пълна скръб, бизнесът вика "Къш бе! Аре да ви нема"" - никой нормален бизнес няма да каже така на клиентите - а и периода Септември-Октомври повечето отиват именно на почивка - защото в този период обикновенно ги няма лапетиите , шумните и неадкватни чужденци , пиявците дето искат да те оберат до шушка и вече е спокойно , дори ейй го на морето тука във Варна си беше чисто и супер приятно ... Така че като не го харесвате родното - никой не ви пречи да ходите в Гърция и да се правите там Ивропейци, дето нали всичко родно им е гнусно ...
0
 
 
тази женичка да отиде на Поморие в края на Октомври, тогава ври и кипи, даже съм и запазил 5 звезден хотел целия за нея, с 300 човека персонал, да минават покрай журналята, да се вижда, че има персонал. След това чакаме статия от същата женичка, как не го е срам Черно Море да я цака така с ледена вода
+1
 
 
Само по себе си няма как всичко да работи, когато 80 % от туристите ги няма. Друг е въпросът, че държавата заеб..българското море. Конспирации или не сякаш повече рекламираме гръцкото море, отколкото българското. Дори по вечерните новини се представя колко хубаво било там, и колко лошо е тук.
+2
 
 
Аман от експерти. Когато ходя в средата на септември въобще не искам всички заведения да работят и на всеки две крачки да ме канят да обядвам или вечерям. Идеята на късното море не е да спестиш пари. Възможно е някой точно това да цели, но аз ходя заради спокойствието. То ми е почивката, а не работещите заведения. Не ме мързи да си сготвя и това по никакъв начин не ме товари, дори напротив - разсейва ме. А разтягането на сезона е трудна работа, защото в Пловдив при +25 вече е нещо нормално да видиш хора в дрехи, които аз и декември месец не ползвам. Т.е., достатъчно масово е. Демек, ако "разтегнете" сезона, ще трябва да чакате само пингвини, а те вече са рядкост в нашите географски ширини.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: