© Impact Press Group | | Българското розово масло е на път да бъде патентовано от Брюксел. Страната ни вече е на финалната права преди изпращането на искане за защитено географско указание на продукта. Земеделското министерство е публикувало заявлението за регистрация на сайта си. До 14 септември тече срокът, в който биха могли да се изпращат възражения срещу искането за патент, подготвено от Сдружение "Българско розово масло".Ако няма възражения, документът ще бъде изпратен в Брюксел и ще чакаме максимум година, за да получим европейска протекция за родното розово масло. След приключване на процедурата единствено продукт, произведен в България от розовия цвят до дестилацията на маслото, ще може да се нарича "българско розово масло". Така ще се гарантира качеството и под това име няма да може да се продава продукт, произведен в Турция и Китай например, коментират производителите.
Българското розово масло се прави от цвят на Rosa damascena, без примеси на клонки, листа или неразтворени пъпки, пише в документите, които ще изпратим до Брюксел. В него не трябва да има механични примеси като кал или камъни. Преработката на розовия цвят трябва да се прави в рамките на 10-15 часа след брането чрез водно-парна дестилация. Водата, с която се прави дестилацията, трябва да е изследвана за качествата си в Регионалната здравна инспекция. Розовият цвят се смесва с вода в съотношение 1:4 до 1:5, за да се получи максимално добро качество на розовото масло.
Източник: в. "Стандарт" |