Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пазят записи от сеансите на Ванга
©
Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ.

Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от масивите с ценни записи, чиято дигитализация е започнала след 35 години очакване.

Сега, освен запазени от лентите, благодарение на новите технологии, те са и публични. Думите на Ванга от сесиите звучат за първи път в български ефир – близо половин век, след като са изречени.

Записите са постъпили в архива през 90-те години от фонда на Института по сугестология, създаден през 60-те години на миналия век, за да изследва способностите на пророчицата.

"Записите на Ванга представляват вид интервюта от посещения, осъществени при нея, за периода 1967 до 1974 година", разказва Маргарет Поппетрова от Държавна агенция "Архиви".

На записите в Държавния архив ги няма големите пророчества за съдбата на България, големи личности и световни събития. Но дори и в простите съвети към отишлите с болка, страх, притеснение и тревога обикновени хора звучат универсалните послания на Ванга.

"След като изслушах сеансите от записите с нея, съм по-скоро вече вярващ, че тя наистина е медиум и проводник от отвъдния свят. Вижда неща, които ние не виждаме, а те са там", отбелязва Орлин Илиев, който превръща записаното на ролките преди близо половин век в единици и нули, във формат, адекватен за 21-ви век и новото поколение, предаде "Телеграф".

"Няма нищо свързано с нов световен ред, икономически кризи. Хората обикновено отиват да питат за здравословни и лични въпроси. Тя отговаря прямо. (…)Когато човек идва с последната си надежда при нея, тя се опитва да го успокои. На някои места е отбелязано, че определени лица са били изгонвани директно. Това, което иска от всички, е бучката захар под възглавницата – да си преспал на нея, за да ти гледа допълнително. Иначе още с влизането тя вижда около теб някаква сила, енергия. Преди време имах интерес към Ванга и бях скептичен, като всеки историк. Тези хора, които се виждат с нея, ѝ вярват. Което доказва за мен лично, че тя не си измисля – не може за толкова много хора ти да знаеш толкова подробности."

Стотици са часовете записи на Ванга, уточнява Орлин Илиев от Държавния архив. Малка част е минала през дигитализация, след която гласът на Ванга остава достъпен през сайта на ДА "Архиви" от всяка точка на Земята, стига да имате желание да си извадите читателска карта.

Имало е проблемни записи, често отдавани на енергията на пророчицата. 

"Може би защото техниката ни е стара, се чуват странни звуци и се чува едно прищракване."

Засега Орлин Илиев отчита малък интерес към записите на Ванга – малко над 600 за близо деветте месеца, откакто са публикувани. Но историкът се надява след като станат от публични повече хора да проверят интерес към това, което Ванга е оставила за поколенията.



Още по темата: общо новини по темата: 1766
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
03.10.2024 »
предишна страница [ 1/295 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: