Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Перфектните картофи: Как да разпознаем качествения картоф още в магазина, за да получим "уау" ефект
Автор: Десислава Томева 15:07 / 11.03.2025Коментари (0)487
© Blagoevgrad24.bg
Картофите! Онези скромни грудки, които могат да направят и най-мрачния ден по-светъл, особено когато са пържени до златиста хрупкавост. Но колко пъти сте се старали, нарязвали, пържили, а накрая децата все пак казват: "Мамо, не са като на Макдоналдс!“? Спокойно, мили дами, има цял чувал с картофени тайни, които ще ви превърнат в кулинарен герой!

За да направите перфектните пържени картофи, трябва да започнете с правилния картоф. Ето няколко трика:

–  Кората: Търсете картофи с гладка, без петна и наранявания кора. Избягвайте тези с меки или зелени участъци – зеленото е знак за соланин, токсично вещество, което горчи.

–  Теглото: Картофът трябва да се усеща тежък за размера си. Леките картофи може да са дехидратирани и стари.

–  По пътя на цвета след обелване: Белите или жълтите картофи след обелване трябва да са със свеж, еднороден цвят. Черните или лилави петна не винаги значат нещо лошо – често са просто окисляване или резултат от удар.

– Прорасналите израстъци: Старите картофи често пускат малки "рога“. Те са безопасни, ако се отрежат, но самият картоф може да е по-брашнян и по-малко вкусен.

В България на пазара можем да срещнем основно три вида картофи:

Восъчни /жълти и червени картофи/. Те са идеални за салати, яхнии и печени ястия. Те запазват формата си и не се разпадат.

Брашнени /бели картофи/.  Те са перфектни за пържене и картофено пюре. Съдържат повече нишесте, което помага за хрупкавостта.

Универсални картофи: Нещо между двете – могат да се използват за всичко, но не очаквайте уау ефект.

Ако искаш картофите ти да са като от световна марка, ето няколко тайни:

Нарязване: По-тънките парчета се пържат по-бързо и стават по-хрупкави. Търси дебелина около 0,5 см.

Накисване: След нарязване накисни картофите в студена вода за поне 30 минути. Това премахва излишното нишесте.

Двойно пържене: Първо пържи на по-ниска температура (около 150°C) до леко омекване. След това ги извади, отцеди и охлади. Накрая пържи на висока температура (около 190°C) за хрупкава коричка.

Подправки и пинизи: Добави сол веднага след пържене, докато картофите са още горещи. Ако искаш да си като истински шеф, смеси малко чесън на прах, червен пипер и риган със солта за допълнителен вкус.

– Дебелината на нарязаните парчета има значение. Тънките филийки стават хрупкави по-лесно, но ако искаш мека сърцевина и хрупкава коричка, опитай двойното пържене. Можеш да използваш и малко нишесте (картофено или царевично), за да подсилиш хрупкавостта.

За да не се мъчите да четете и помните ето ви финалния щрих! Рецептата за "уау“ ефект: нарязваш картофите тънко, накисваш ги, подсушаваш добре, пържиш два пъти и подправяш с любов. И когато децата кажат: "Мамо, тези картофки са като на Макдоналдс!“, ти само се усмихни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Изтребител падна в Черно море край Шабла
Отношенията София-Скопие
Бойни спортове
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: