Какво да сготвим за Бъдни вечер? Колко трябва да бъдат постните ястия на трапезата? Както на повечето празници, така и на днешният, акцентът на празнуване е трапезата. Ако следвате традициите на трапезата на Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7. По този повод в интервю за "
Фокус" главният готвач на заведение за бързо хранене на Женския пазар Драгомира Симеонова сподели любима нейна рецепта с една тайна съставка - приготвена с любов.
Рецепта, която ще ни представи днес, е
баница с тиква.
Какво ви е необходимо:- 1 пакет кори
- 500 гр тиква
- 300 гр захар
- олио
- орехи
Начин на приготвяне:Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде и се задушават в мазнина.
Към сместа добавяте захарта и орехите. Не е нужно да спазвате някакъв стриктен грамаж, но 200 - 300 гр смлени или леко начукани орехи ще ви свършат чудесна работа.
Взимат се по две - три кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват на пурички. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. По желание можете да се поръсите с пудра захар.
А какво каза Драгомира за подготовката за празниците можете да прочетете
ТУК.