Петък 13-ти: Какво не знаем за този ден?

Автор: Илиана Пенова
Коментари (0)
09:49 / 13.09.2024
939
Петък 13-ти е ден, които се приема за фатален и опасен. Това вярване навлиза у нас през 20 век от САЩ. Страхът от петък 13-ти се нарича още friggatriskaidekaphobia или paraskevidekatriaphobia.

Случвайки се до три пъти в годината в зависимост от календара, денят изглежда кара хората да бъдат по-внимателни или да избягват неща, които обикновено не се страхуват да правят. Всъщност експертите смятат, че толкова много хора пропускат работа в петък 13-ти, че фирмите могат да загубят стотици милиони долари.

Някои историци смятат, че суеверията около петък 13-ти са възникнали в края на 19 век. Първото документирано споменаване на деня може да се намери в биографията на италианския композитор Джоакино Росини, който умира на петък, 13-ти. Една книга от 1907 г. "Петък тринадесети“ от американския бизнесмен Томас Лоусън може допълнително да е увековечила суеверието.

Други смятат, че митът има библейски произход. Исус е разпнат в петък и има 13 гости на Тайната вечеря в нощта преди разпъването му, това може би кара вярващите също да се страхуват от тази дата. Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е породило дългогодишно християнско суеверие, че наличието на 13 гости на маса е лоша поличба - по-специално, че това е ухажване на смъртта.

Всички обичат неделите, но имайте предвид, че за да има един месец петък 13-ти, той трябва да започне в неделя.

Петък 13-ти не се възприема навсякъде като ден на нещастие. Например в Италия петък 17-ти, а не петък 13-ти се смята за ден, който носи лош късмет. Всъщност числото 13 се смята за щастливо число!

В много испаноезични страни и в Гърция вторник 13-ти се смята за ден на нещастие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Проучване: Защо е важно да четем етикетите, известен подсладител ...
Диспенсерите за вода - развъдник на бактерии: Колко са опасни и к...
Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
Борислав Гуцанов за взривените пейджъри: Не може България да бъде...
Антибиотичната резистентност се увеличава: Какви са рисковете и л...
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).