Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Писателят Мартин Касабов: Обичам да пиша за вълнуващи герои, които да ме водят в неочаквана посока
© Фокус
В писането тръгвам от образи, които ме вълнуват. Виждам го като анимация, не като игрален филм. Обичам да се вълнувам, искам героите да ме водят, да се забавлявам с тях, да ме изненадват с решенията, които взимат, но накрая се изисква доста редакция, за да стане всичко хомогенно и свързано. Това каза писателят и ревюист Мартин Касабов в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус".

Той е автор на сборника "Когато великани ходеха по Земята" и на приказния "Момчето, което завърза Луната за Земята" – неговия дебютен роман, чиято столична премиера се състоя на 15 октомври. В началото на "Момчето, което завърза Луната за Земята" има автобиографични елементи, свързани с авторовото детство – спомените за грижите на майка му, когато той е бил болен, и неприятното усещане за завзет дом при обир в жилището му. "Комбинирах тези неща в моята книга. Героят дете през приказките на майка му малко по малко попада в тази приказка и става съавтор, опитва се да я пренапише", разказа Касабов.

Книгата послужи за отправна точка на Касабов и на Благой Д. Иванов, водещия на "Сториборд", за да могат двамата да се насочат към темата за магическия реализъм и да предстаят в ефир няколко ключови кино примера, свързани с въпросното творческо направление. "Бърдмен" на Алехандро Гонсалес Иняриту е филм, който според Касабов остарява много добре. "Той е доста агресивен филм, той удря. В него се разчита на вътрешния, на психологическия свят на героя. Това е ключът към по-въображаемите неща", обясни той. Пример за магически реализъм е и психологическият трилър "Враг" на Дени Вилньов. "Почти докрая усещаш, че нещо не е както трябва, но не си сигурен. И отново финалната сцена преобръща много неща", коментира Касабов.

Според него анимето е благородна почва за магическия реализъм в киното. Като примери за това той посочи филмите на Хаяо Миядзаки, а Иванов от своя страна посочи аниметата "Гробът на светулките" на Исао Такахата и "Перфектно синьо" на Сатоши Кон. Касабов препоръча и "Огледало" на Андрей Тарковски и aнтологичния "Токио!", по който е работил Мишел Гондри. 

Водещият на предаването спомена и филмите "Голяма риба" на Тим Бъртън, "Животът на Пи" на Анг Лий и "Лабиринтът на фавна“ на Гийермо дел Торо. "Знаем, че това, което се случва в тях, е само и единствено въображение, опит за бягство от реалността на героя в опит да се адаптира към някаква много трудна ситуация... но дали са магически реализъм или нещо друго?", коментира Иванов и се включи с още един любопитен пример: "Take Shelter" на Джеф Никълс. "Там имаме хубав финал, при който всъщност разбираме дали главният герой си въобразява, или не. Това е един от тези редки случаи, при които нещо ти се казва директно, но нямаш нищо против", допълни водещият.

"Поляната с дивите ягоди" на Ингмар Бергман според него също е блестящ пример за магически реализъм. "В определени филми на Уди Алън, който знаем, че е силно повлиян от Бергман, можем също да открием магически реализъм", добави Иванов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (462) 14%
Добре, но можеше и по-добре (448) 14%
Не се справи (633) 19%
Пълна трагедия (1741) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: