Пламен Камбуров: Без резки движения на волана или спирачки при аквапланинг

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
11:28 / 13.06.2024
1122
Ако се практикува дрифтене, автомобилът трябва да е по-специално подготвен като ъгъл на завиване, като гуми и човекът да познава достатъчно добре настилката. Това каза автомобилният състезател Пламен Камбуров в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Когато водачът не познава достатъчно добре трасето и автомобила се получава изпускане и се стига до пътнотранспортни произшествия. Поднасянето на автомобила трябва да бъде контролируемо.

"Дрифтенето е съвсем отделна дисциплина от бързото каране. Доста от шофьорите, които не са достатъчно добре обучени, бъркат бързото каране с подхлъзването“, отбеляза Камбуров.

В България няма достатъчно места, на които любителите на дрифтове да ги практикуват безопасно, подчерта той.

При зимни условия понякога дрифтът е неизбежен. При голямо количество сняг и недобро сцепление автомобилът може да излезе от пътя. "Затова трябва да се кара със съобразена скорост и шофьорът да преценява с какво разполага в ръцете си – какви са гумите, с какво предаване е автомобилът, какви блокажи има“, обясни автомобилният състезател.

Реакциите при подхлъзване трябва да бъдат съобразени с тези характеристики на автомобила. "Когато автомобилът е с предно предаване и задницата поднесе, връщаме или подаваме газ, в зависимост от скоростта. Когато автомобилът е със задно предаване, тогава с газта регулираме подхлъзването. При 4 х 4 зависи какъв е моделът“, обясни Камбуров.

При попадане в аквапланинг автомобилът също губи сцепление. "Тогава трябва да има корекция на волана и изравняване на газта. В никакъв случай не трябва да има резки движения на волана или спирачки“, посъветва автообилният състезател.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).