Плодът, който е родом от Азия, е особено полезен за храносмилателната система

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:43 / 13.11.2024
897
Дюлите може и да не са толкова популярни през есенно-зимния сезон, колкото ябълките, но това не означава да ги пренебрегваме. Освен ароматни и красиви, тези плодове са източници на много полезни вещества. Могат да се приготвят и по много различни начини.

Дюлите съдържат фибри, витамин С и витамин B6, както и мед, желязо, калий и магнезий. Антиоксидантите в тях - по-специално флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват метаболитния стрес и се борят с възпаленията в организма.

Плодът, който е родом от Азия, е особено полезен за храносмилателната система. Няколко изследвания показват, че екстракт от дюля влияе добре на болести на червата като язвен колит и възпаления на дебелото черво, пишат Healthline.

Страдащите от рефлукс и киселини също могат да се възползват от благотворното въздействие на дюлите, показва изследване, в което деца с този проблем в продължение на четири седмици са приемали хранителна добавка на основата на дюлев сок.

Наглед трудна за приготвяне, дюлята всъщност може да се консумира по най-различни начини - като сироп или компот, печени на фурна със захар и канела, на сладко или в сладкиши, но и в солени ястия.

Найджър Слейтър от Guardian предлага една необичайна рецепта - мариновани дюли. Подходящи са за добавка към всякакви задушени или печени меса.

Мариновани дюли

750 мл оцет от сайдер

400 г тръстикова захар

3 средно големи дюли

12 зрънца хвойна

8 зрънца черен пипер

дафинов лист

Наливаме оцета в метална касерола, добавяме захарта и подправките и оставяме сместа да кипне, след което намаляваме котлона, за да започне да къкри.

Обелваме дюлите, почистваме семките и ги нарязваме на около шест парчета. Пускаме ги в къкрещия оцет и оставяме да се готви около 15-25 минути. Когато е готов, плодът трябва лесно да може да се набожда на вилица.

Прехвърляме парчетата дюли в чисти буркани, заливаме с течността и затваряме бурканите. Оставяме да се охладят, след което могат да бъдат съхранявани така няколко седмици, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
"Нова Македония": Твърденията за обща история на българи и македо...
Български пилот: Не, самолетът не "мързелува" на връщане, причина...
Учени: Кафето увеличава броя на един вид бактерии в тялото ни
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Връхлита ни силна магнитна буря
Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).