По-внимателно със захарта - прекомерният й прием ускорява процеса на стареене и появата на линии и бръчки
Захарта уврежда кожата ви чрез процес, наречен гликация. Захарите в кръвния поток се свързват с протеини и произвеждат вредни радикали, известни като крайни продукти на напреднало гликиране (AGE). Тези AGE се натрупват и увреждат протеините около тях. Д-р Шилпа Патил, д-р дерматолог и директор на Ethoski Healthcare Pvt споделя всичко, което трябва да знаете.
Колагенът и еластинът, които са отговорни за това да направят кожата ви стегната, еластична и да й придадат плътен, здравословен тен, са особено засегнати от AGE. Процесът на гликиране уврежда колагена и еластина, което ги прави твърди, сухи и чупливи. Това увреждане се вижда на кожата ви под формата на фини линии и бръчки.
Гликирането също влияе върху вида на колагена в кожата ви. Кожата съдържа три вида колаген: тип I, тип II и тип III. Тип I е най-слабият, а тип III е най-силният. Поради гликирането, колаген тип III става толкова слаб, колкото тип I, намалявайки цялостната здравина и структура на кожата.
Освен това, гликацията деактивира естествените антиоксидантни ензими, оставяйки кожата по-уязвима към оксидативен стрес.
Признаци, че захарта състарява кожата ви:
- Обезцветяване
- Твърда и лъскава повърхност на кожата
- Кръстосани линии по линията на устните
- Дълбоки пукнатини и отпусната кожа
Профилактика:
- Намалете приема на захар
- Увеличете консумацията на вода
- Осигурете си пълноценен сън
- Включете добавки, богати на витамин B1 (намира се в зелен грах, спанак) и витамин B6 (намира се в нахут, слънчогледови семки)
- Включете антиоксиданти като витамин С и витамин Е
- Редовно детоксикирайте кожата
- Следвайте последователна и здравословна рутинна грижа за кожата