Почти всички части на трънката се използват с лечебна цел

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:22 / 26.07.2024
1384
Трънката (Prunus spinose) е разклонен бодлив храст от семейство Розови (Rosaceae). На височина достига до 3 м. Листата му са елипсовидни, назъбени, с къси дръжки. Цветовете са бели, единични, развиващи се преди листата. Плодът е сферичен със синкав восъчен налеп и стипчиво кисел вкус. Цъфти в месеците март и април. Видът се среща в покрайнините на горите, из храсталаци, край пътища из цялата страна до към 1200 м надморска височина.

С лечебна цел се използват почти всички части на трънката. Листата, цветовете, плодовете и дори кората на растението имат затягащи, потогонни, дезинфектиращи и диуретични свойства и са полезни за стомаха. Те се прилагат при къркорене на червата и подуване на стомаха. Чай, приготвен от цветовете на растението пък действа очистително и в същото време стимулира апетита.

Сокът, извлечен от плодовете, а също и самите плодове на трънката са полезни при лечение на стоматити и други раздразнения в устната кухина, венците (пародонтози) и гърлото.

Плодовете на трънката укрепват стените на кръвоносните съдове и са отлична профилактика на атеросклероза.

Най-широко приложение в народната медицина намират цветовете като нежно слабително средство, като отхрачващо или като диуретик при бъбречни заболявания. плодовете пък действат затягащо при стомашни разстройства. Листата се използват при възпаления на бъбреците и пикочния мехур и при някои кожни заболявания, предава Puls.bg.

Узрелите плодове се използват и за козметични цели. От тях се приготвят маски, които стягат кожата на лицето. Листата, а също и плодовете се използват и за приготвяне на естествени багрила. Зелен оцветител се получава от листата, сив до зелен цвят от плодовете.

Плодовете на растението и по-специално семената в тях съдържат цианогенни гликозиди, флавоноиди, инвертна захар, пектин, витамин С, танини, багрила, органични киселини, тлъсто масло и др. В цветовете също се съдържат флавоноиди, цианогенни гликозиди, захари, минерални соли, восъци и др.

С лечебна цел се използват почти всички части на растението. Цветовете се събират по време на цъфтеж между април и май. Цветовете се сушат в затворени, проветриви помещения. Плодовете се берат през есента – октомври и ноември и също се сушат на сянка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
В ранните етапи чернодробните заболявания могат да се развият тих...
Есил Дюран - горд собственик на много специална къща
Топ дразнител е аут от къщата на "Биг Брадър", интригата обаче ос...
Много внимавайте как приготвяте червения боб, защото може да бъде...
Днес четири зодии ще разберат, че са държали змия вместо приятел ...
Родена е на днешния ден през 1973 г., животът й е низ от перипети...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).