Подбелът е една от най-добрите билки, която се справя с кашлицата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 13.06.2024
1112
Подбелът действа противовъзпалително и отхрачващо при остри възпалителни процеси на дихателната система, облекчава експекторацията, успокоява кашлицата, кашличните пристъпи, особено нощем.

Благодарение на тези свойства подбелът се употребява често в лечебната фитотерапевтична практика главно при катари на горните дихателни пътища, остри бронхити, ларингити, емфизема на белите дробове и силикоза. Исаев и съавт. (Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977) съобщават, че подбелът има благоприятно въздействие при задух и туберкулозна кашлица. Редица други автори съобщават за използуването на подбела при същите заболявания, като се отбелязва, че подбелът притежава и антисептично действие (Губанов, И. А. и др, Дикорастущие полезние растения СССР. Москва, Мисль, 1976).

Проучванията на Tussilago farfara  показват, че подбелът упражнява бронхолитично действие върху модел на експериментален бронхоспазъм, но ефектът му е краткотраен.

Лечебни свойства на подбел

В народната медицина подбелът се упохребява при бронхити, бронхиална астма, кожни обриви, ревматизъм, нередовна и болезнена менструация, а външно — при флебити, пърхот и червен вятър.

По нови данни пиролизидиновите алкалоиди, които се съдържат в следи в подбела, имат канцерогенно действие.

Начин на приложение на подбел

Една супена лъжица сухи листа от билката се заливат с 400 мл гореща вода и се оставят да киснат 1 час, след което запарката се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 4—6 пъти на ден като отхрачващо.

В нашата народна медицина срещу кашлица се препоръчва запарка от смес от подбел, червен кантарион, липов цвят и волски език — по 50 г от всяка билка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка ленено семе се запарват с 500 г вряща вода и, захлупени, се варят 10 мин; като изстине, се прецежда (Димков, П. Българска народна медицина, Т.1.С., БАН, 1977).

Външно — компреси със запарка или лапи от сварени листа.

Подбелът все още се използва широко в билкарството, както и в традиционната китайска медицина. Спечелил си е добро име през годините при респираторни проблеми като кашлица, астма и бронхит, както и при кожни възпаления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Трошанов: Българската фантастика претърпява рененсанс, чит...
Кристина Костова коментира основната идея за създаване на шрифт з...
Мая Бежанска: Мастър класът "Играй с нас" е за всеки, който има л...
Meteo Bulgaria: Мощна буря удря България до часове, има опасност ...
Георги Караманев: Спорно е къде се справя по-добре ChatGPT - при ...
Нов регламент за бутилките с капачки, които не се отделят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).