Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Подреждат изложба "Паметта на времето"
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 09.07.2011Коментари (0)1070
©
За елините Паметта е божествена, тя е Мнемозина, която знае и пее за всичко, "което е било, е и ще бъде". От брака й със Зевс се раждат музите. Дарявайки избраниците си с мъдрост, Паметта е и Познание. От това кратко родословие става ясно, че още древните са знаели, че Изкуството (спохождането от музите) е резултат от Божествено вдъхновение (баща им Зевс) и Знанието (майка им Мнемозина). А когато се говори за знание се има предвид История, защото историята е истинското Човекопознание, при което човекът изследва себе си, поставен в различни сюжети. 

В екпозицията "Паметта на Времето" се прави опит да се представят три различни гледни точки по тази тема. Всеки един от тримата автори разполага със своето знание и прави различна интерпретация на проблемите за история и паметта.
Владин Владев представяйки пейзажи - улици, места, метафори на историята - налага цицероновата теза, че Паметта има нужда и от пространство; местата, съдържат толкова голяма сила на спомена (припомнянето), че тъкмо от тях се извежда мнемотехниката. Затова всеки човек има своите "места на паметта'", а авторът е представил пред публиката своите - Венеция, водни отражения... Платното със заглавие "Memento mori" разработва една доктринална сцена - възкачването на царя-жрец с неговата колесница към слънцето до състоянието, което древните са познавали като полубожество - антроподемон, а долу са неговите войни. Това е сюжет, разкриващ древната орфическа вяра за мъжете - аристократи и мистици, които са вярвали в Бога, който умира и наново се ражда.
Александър Пройнов разработва отделни конкретни образи и композиции от гръцката митология - Орфей, Дафна, Зевс и Европа, Родопа, Олимпия и др. С художествените средства на скулптурата, той е успял да изведе историите и сюжетите на тези персонажи до обобщения - символи. В една модерна естетика, без акцент върху детайла се внушава силата на идеята, материализирана в браз. Той създава кавалетна, миниатюрна скулптура, "която има особено величествен ефект....Неговото въображение преобразува малките фигури във величествени мечти, чиито форми се извисяват неволно нагоре и апелират за нашето въображение" - пише Владимир Свинтила.

Никола Стоименов успява да постигне почти скулптурно пространствено въздействие на своите фигурални композиции. Образът на жената заема централно място. Жената е свързана с ритуали, с тайнства, тя е жрица, отвеждаща към сакралното. Нейното тяло е светилище на мистериите, в което Великата богиня-майка задвижва Космоса. Идеализацията на формата на първи план, цветната светлина в плоскостта на планото и присъствието на фигури, чиито контури са само загатнати чрез тъмното и светлото и така образуват общо художествено пространство отпращат към една ренесансовата стилистика.

Експозицията конструира един разказ за историята, времето и човека интерпретиран през няколко художествени свята, за да изведе внушението за ренесансовия човек на Алберти, които "с ум, разум и памет е безсмъртен като бог".

Oткриване : 12 юли /вторник/ 2011 г., 18.30 ч.
Варна, ул. "Дунав" 5


 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: