Подсладителят в кафето може да бъде много опасен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:24 / 28.02.2023
684
Подсладителят еритритол, който се използва като заместител на захарта, е свързан със съсирване на кръвта, което води до инсулт, инфаркт и смърт. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.

"Рискът за съсиреци не е малък", заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд, предаде bTV.

Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си.

"Ако в кръвта нивото на еритритол е около 25%, има около два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт“, каза Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, показват, че еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно.

"Това е тревожно. Има риск от съсирване на кръвта след използването на еритритол “, каза д-р Андрю Фрийман, който не участва в изследването.

В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че "резултатите от това изследване са в противоречие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни“. 

Какво е еритритол?

Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Неговата сладост е около 70% от тази на захарта, но калориите са нулеви. 

"Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън. 

Изследването има за цел да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. Екипът учени е анализирал 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания. Те са събрани между 2004 и 2011 г.

“Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отклонили кръвните проби", каза той.

"Това, което виждаме с еритритола е, че тромбоцитите стават много отзивчиви - само 10% стимулант са нужни за образуване на съсирек“, каза Хейзън.

Сред изследваните има и осем здрави доброволци, които са пили напитка, която съдържа 30 грама еритритол. Това е количество, което много хора в САЩ консумират редовно. 

"30 грама бяха напълно достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, каза Хейзън.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Зейн Малик сложи диамантена верижка в памет на Лиъм Пейн
Как пробиотиците могат да ни помогнат да посрещнем идващите празн...
Лана Дел Рей се завръща, новият й албум е съвсем близо
Развитието на диабет тип 2 преди 50-годишна възраст може да повиш...
Арестуваха осем души в Лаос, след като шестима починаха по съмнен...
Кралски експерт: Принц Хари беше манипулиран и използван! Някой д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).