Показват реквизит от български филми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:36 / 01.10.2008
1056
Експозицията „КИНОЦЕНТЪРЪТ ПРЕДСТАВЯ: Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми", съдържа повече от 500 експоната. Автентични облекла и вещи от началото на XX век, костюми, мебели и оръжия специално изработени за историческите филми „Калоян", „Борис I", „Хан Аспарух", „Златният век", „Време разделно", „Денят на владетелите" и др. Заедно с работните фотоси запечатали моменти от създаването на едни от най-добрите български филми, изложбата надниква зад кулисите на „магията наречена кино".

Тази експозиция е част от дарението, което още в началото на 2006 г. „Бояна Филм" направи на Националния исторически музей с пожеланието да се създаде „Музей на българското кино".

Идеята за изложбата възникна на 1 ноември 2006 г. - деня на Народните будители, когато по покана на община Варна във ФКЦ беше реализирана изложба и спектакъл, посветени на българските исторически филми. Интересът на варненската публика към показаната само за една вечер експозиция и последвалите още на 2 ноември покани за гостуване на експонатите в Севлиево и Плевен родиха идеята за тази пътуваща изложба.

На 01.11.2007 г. се навърши една година от началото на проекта "Киноцентърът представя". За това време тази прекрасна експозиция достигна до някои от най-големите областни градове и бе посетена от повече от 40 000 души. "Киноцентърът представя" започна да радва първо гражданите и гостите на град Севлиево, след което продължи към Плевен, Русе, Велико Търново, Велики Преслав и Шумен, Созопол, Бургас, Пловдив и Сливен. По време на престоя й в Етнографския музей в Пловдив, изложбата печели наградата "Полет над Пловдив" за най-добра експозиция.

"Киноцентърът представя" посрещна годишнината си в град Карлово, където гостува през месец ноември 2007 година.

От началото на 2008 г. изложбата бе представена в градовете Банско, Кюстендил, Струмяни, Курортен комплекс "Албена" и Каварна.

Заявен интерес за организиране на изложбата има и от градовете Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Перник, Благоевград, Ямбол, Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Смолян и други градове. Интересът към изложбата показва, че има смисъл да напомняме за красотата на традициите и за величието на българския дух.

Поколения български художници и сценографи са създали с таланта и труда си прекрасни образци на костюми, мебели, реквизит и оръжие взели участие в десетки български филми, които и днес ни карат да се гордеем, че сме българи.

Вълнуващи са отзивите на хилядите посетители, които могат да се прочетат в книгата за мнения, попълвана, както от възрастни, така и от деца между 9- и 18-годишна възраст. Вълнуващо е и това, че сред експонатите на изложбата се провеждат десетки уроци по история и родолюбие на ученици от всички класове, като младите хора имат възможност да присъстват и на прожекции на филмите, запознаващи ги с миналото на България.

Идеята на организаторите е тази изложба, заедно с панорама на български филми, да бъде представена и в някои от европейските столици, а също така да гостува в страни с големи български общности - Македония, Сърбия, Украйна, Испания, а защо не и в САЩ, Канада, и Австралия.

В бъдеще, експонатите заедно с много други ценни вещи, филми и документи, пазещи се в Националния исторически музей, Българска национална филмотека, Националния филмов център и др., следва да поставят началото на „Музея на българското кино" в София.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Сега е съзонът, времето да го приготвим, че без кисело зеле, бълг...
Правлото 8/8/8 ни дава перфектния баланс за живеене и справяне
Скритите опасности, които асистиращите системи крият
Децата в едно семейство – защо се получава така: Възпитаваш ги ед...
Нашият лев съществува още от 19 век и до днес е една от най-стари...
Българинът и компотите в мазата – традиция и то с много плюсове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).