Полезно ли е киселото мляко за закуска? Ето какво казаха диетолози

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:05 / 24.09.2024
1549
Киселото мляко може да бъде засищаща част от храненето или питателна и удобна закуска за хапване на бюрото, след работа или училище или в движение.

Има десетки разновидности и вкусове на киселото мляко, които да отговарят на вашите предпочитания – и тази здравословна селекция може да бъде още по-хранителна с някои трикове. 

Защо киселото мляко е добра закуска?

Независимо дали харесвате простия вкус на ваниловото кисело мляко или предпочитате сладкия вкус на ягодово или прасковено кисело мляко, тази закуска е популярна. 

Ето защо:

1. Удобна е за пътуване

Независимо дали купувате индивидуални порционирани чаши или по-голям съд и избирате собствената си порция, яденето на кисело мляко е лесен начин за засищане на глада.

2. Пълна е с протеини 

Въпреки че повечето кисели млека са източник на протеини, диетологът Сара Париш, каза, че препоръчва да се стремите към гръцкото кисело мляко за повече протеини и хранителен тласък.

"Това е важно за насърчаване на балансирана кръвна захар и енергийни нива", смята тя.

3. Съдържа пробиотици, полезни за здравето на червата 

Това помага за вашето храносмилателно здраве.

4. Добър източник на калций е

Можете да укрепите костите си, като ядете кисело мляко.

Как можете да увеличите хранителната стойност на млякото?

Ако искате закуската ви с кисело мляко да засити стомаха ви до следващото ви хранене, по-долу са някои опции.

1. Добавете микс от ядки и сушени плодове

Този микс може да увеличи съдържанието на протеини и въглехидрати в киселото мляко, като същевременно добавя хрупкавост и приятен вкус, според диетолога Линзи Зигелбаум.

2. Поръсете определени семена

Зигелбаум каза пред Fox News Digital, че семената от чиа, конопените семена и смлените ленени семена добавят допълнителна хранителна стойност.

"Поръсването на комбинация от тези семена върху вашето кисело мляко ще добави протеини, фибри, желязо, омега 3, плюс други витамини и минерали", обясни тя.

3. Смесете със зърнени култури



Добавете любимите си зърнени храни с ниско съдържание на захар, за да подобрите хранителните вещества на вашата закуска.  

"Много зърнени храни са добър източник на фибри, желязо и много витамини и минерали", смята Зигелбаум. "Търсете зърнени храни с по-малко от 8 грама захар на порция и поне 3 грама протеин и фибри на порция."

4. Добавете плодове

Париш от Novant Health в Северна Каролина обясни, че добавянето на повечето плодове може да увеличи антиоксидантите и фибрите. 

"По това време на годината забавно допълнение е пюрирана тиква", заяви тя. "Можете да си купите консервирана тиква и да я разбъркате във ванилия или обикновено кисело мляко. Обикновено добавям малко канела или тиквена подправка и малко тиквени семки за вкусна есенна закуска."

5. Не забравяйте ядковото масло

Добавянето на ядково масло е вкусен начин за увеличаване на здравословните мазнини и протеини във вашата закуска, отбеляза Париш.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартин Гергов: Фитнес залата е опасно място, когато човек не знае...
Кучи студ в един наш град тази сутрин
Любима актриса от филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори" празну...
Съдят Илон Мъск за закупуването на акции на Twitter на изкуствено...
Наричат тази билка "галистомахче"
Какво ще е времето днес?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).