Полезно ли е киселото мляко за закуска? Ето какво казаха диетолози
Киселото мляко може да бъде засищаща част от храненето или питателна и удобна закуска за хапване на бюрото, след работа или училище или в движение.
Има десетки разновидности и вкусове на киселото мляко, които да отговарят на вашите предпочитания – и тази здравословна селекция може да бъде още по-хранителна с някои трикове.
Защо киселото мляко е добра закуска?
Независимо дали харесвате простия вкус на ваниловото кисело мляко или предпочитате сладкия вкус на ягодово или прасковено кисело мляко, тази закуска е популярна.
Ето защо:
1. Удобна е за пътуване
Независимо дали купувате индивидуални порционирани чаши или по-голям съд и избирате собствената си порция, яденето на кисело мляко е лесен начин за засищане на глада.
2. Пълна е с протеини
Въпреки че повечето кисели млека са източник на протеини, диетологът Сара Париш, каза, че препоръчва да се стремите към гръцкото кисело мляко за повече протеини и хранителен тласък.
"Това е важно за насърчаване на балансирана кръвна захар и енергийни нива", смята тя.
3. Съдържа пробиотици, полезни за здравето на червата
Това помага за вашето храносмилателно здраве.
4. Добър източник на калций е
Можете да укрепите костите си, като ядете кисело мляко.
Как можете да увеличите хранителната стойност на млякото?
Ако искате закуската ви с кисело мляко да засити стомаха ви до следващото ви хранене, по-долу са някои опции.
1. Добавете микс от ядки и сушени плодове
Този микс може да увеличи съдържанието на протеини и въглехидрати в киселото мляко, като същевременно добавя хрупкавост и приятен вкус, според диетолога Линзи Зигелбаум.
2. Поръсете определени семена
Зигелбаум каза пред Fox News Digital, че семената от чиа, конопените семена и смлените ленени семена добавят допълнителна хранителна стойност.
"Поръсването на комбинация от тези семена върху вашето кисело мляко ще добави протеини, фибри, желязо, омега 3, плюс други витамини и минерали", обясни тя.
3. Смесете със зърнени култури
Добавете любимите си зърнени храни с ниско съдържание на захар, за да подобрите хранителните вещества на вашата закуска.
"Много зърнени храни са добър източник на фибри, желязо и много витамини и минерали", смята Зигелбаум. "Търсете зърнени храни с по-малко от 8 грама захар на порция и поне 3 грама протеин и фибри на порция."
4. Добавете плодове
Париш от Novant Health в Северна Каролина обясни, че добавянето на повечето плодове може да увеличи антиоксидантите и фибрите.
"По това време на годината забавно допълнение е пюрирана тиква", заяви тя. "Можете да си купите консервирана тиква и да я разбъркате във ванилия или обикновено кисело мляко. Обикновено добавям малко канела или тиквена подправка и малко тиквени семки за вкусна есенна закуска."
5. Не забравяйте ядковото масло
Добавянето на ядково масло е вкусен начин за увеличаване на здравословните мазнини и протеини във вашата закуска, отбеляза Париш.