Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ползите от сиренето не са само в калция
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 21.01.2025Коментари (0)371
© Varna24.bg
Сиренето е обичана основна храна в много диети по света, предлагайки вкусен източник на калций, протеини и други основни хранителни вещества. Известно е обаче и със съдържанието си на наситени мазнини и холестерол, което може да повиши нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол – видът, който допринася за натрупването на плаки в артериите и увеличава риска от сърдечни заболявания. Също така е с високо съдържание на сол, която трябва да бъде сведена до минимум, за да се насърчи здравето на сърцето.

Ползите от сиренето

Сирената могат да бъдат чудесно допълнение към диетата. Те са пълни с хранителни вещества, включително калций, йод, калий и са добър източник на животински протеин, включително аминокиселините, които тялото ни не може да произвежда. В допълнение към това по-голямата част от сиренето е ферментирало, което означава, че има нещо специално в структурата на храната, както при други ферментирали храни като киселото мляко, което означава, че въпреки високото съдържание на наситени мазнини, доказателствата показват, че те може да не повлияят на холестерола по същия отрицателен начин, по който го правят високомаслените неферментирали млечни храни като масло. 

Много сирена съдържат здравословни микроорганизми, за които знаем от клинични изпитвания, че са полезни за имунната система. Все още не разбираме пълната степен на ползите от тези микроби в сиренето, но е може да се каже, че консумирано в умерени количества, сиренето може абсолютно да се ползва като част от здравословна диета за понижаване на холестерола.

Не всяко сирене е създадено еднакво

Сиренето е много разнообразна подкатегория млечна храна и се различава в зависимост от това дали е твърдо или меко и според съдържанието на мазнини. Някои сортове сирене са с по-малко мазнини, което ги прави по-добър избор за тези, които контролират нивата на холестерола си. 

Също така е възможно да имате предвид размера на порцията, за да продължите да се наслаждавате на сиренето, като същевременно ограничите общото количество, така че да има здравословен баланс в диетата. Като разбирате хранителния профил на различните сирена и правите информиран избор, можете да се насладите на сирене, докато поддържате холестерола си под контрол.

Кое сирене е с ниско съдържание на мазнини и холестерол?

Когато избирате сирене за благоприятна за холестерола диета, вземете под внимание следните критерии:

Ниско съдържание на наситени мазнини: Изберете сирена с по-ниско съдържание на наситени мазнини (вижте по-долу).

Контрол на порциите: Внимавайте за размера на порциите, за да избегнете прекомерна консумация. Придържайте се към една до две порции сирене на ден (една порция е около малко парче с размер на кибритена кутия или 30 грама).

Най-добрите нискомаслени сортове сирена

 

1. Извара

С ниско съдържание на мазнини и калории.

С високо съдържание на протеини и калций.

Универсален и може да се използва в сладки или солени ястия.

2. Сирене Рикота

Произведен от суроватка, което води до по-ниско съдържание на мазнини.

Богато на протеини и калций.

Страхотно за мазане, десерти и солени ястия.

3. Сирене Фета

По-ниско съдържание на мазнини в сравнение с много други сирена.

Съдържа полезни пробиотици.

Перфектно за салати и средиземноморски ястия.

4. Частично обезмаслена моцарела

По-ниско съдържание на мазнини от моцарела от пълномаслено мляко.

С високо съдържание на протеини и калций.

Идеално за пици и гювечи.

5. Козе сирене

Като цяло е с по-ниско съдържание на мазнини и калории от сиренето от краве мляко.

Съдържа здравословни мазнини и е по-лесно смилаем за някои хора.

Отлично за салати, мазане и като топинг.

През последните години разнообразието и вкусът на растителните сирена значително се подобри. Опции като бадемово сирене, сирене от кашу и соево сирене вече са лесно достъпни в много супермаркети. Тези алтернативи понякога са с по-ниско съдържание на мазнини и също са подходящи за хора с непоносимост към лактоза или алергии към млечни продукти.

Разлики между традиционните и растителните сирена

Растителните сирена се правят от съставки като ядки, соя и кокосово масло вместо от млечни продукти. Някои от тези сирена може да са с по-ниско съдържание на наситени мазнини, което ги прави опция за тези, които искат да управляват нивата на холестерола си, пише actualno.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в София
Кабинетът "Желязков"
Избори в САЩ
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: