Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ползите от ябълковия оцет и кога и как да го пием?
Автор: Екип Varna24.bg 22:41 / 01.06.2024Коментари (0)1103
©
Пийте ябълков оцет с топла вода и мед сутрин на гладно и скоро ще получите желания ефект – подобрява се храносмилането. Какво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет е вид оцет, приготвен от ферментирали ябълки, мая и захар. Използва се като съставка в храни като дресинги за салати, кисели краставички и маринати. В продължение на много години хората също го използват като домашен лек за всичко - от борба с микроби до предотвратяване на киселини.

Съвсем наскоро изследванията показаха, че ябълковият оцет може да има някои реални ползи за здравето, като например да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и да помогне за загуба на тегло. Какви са видовете ябълков оцет? Ябълковият оцет се получава чрез процес, наречен ферментация. Процесът има две стъпки.

Първо, ябълките се нарязват и се добавя мая, за да се ускори процесът на ферментация, така че захарта се превръща в алкохол след няколко седмици. След това естествените бактерии разграждат алкохола до оцетна киселина, която придава на оцета остър вкус и мирис. Смята се, че оцетната киселина е частично отговорна за всички ползи за здравето. Но други видове оцет също съдържат оцетна киселина. Добър ли е ябълковият оцет? Оцетът е отличен източник на: калий, магнезий, калций, фосфор

Някои видове оцет също могат да бъдат добър източник на антиоксиданти. Колкото по-тъмен е оцетът, толкова повече антиоксиданти остават в течността. По-тъмните оцети обикновено са по-малко рафинирани от по-светлите оцети, като здравословните съединения в течността влияят на вкуса и цвета.

Какви са ползите от ябълковия оцет?

Повечето проучвания, които подкрепят ябълковият оцет за въздействие върху здравето, са малки и резултатите не са решаващи. Досега ето какво установиха изследванията: Може да помогне за отслабване. Едно проучване показа, че приемането на ябълков оцет два пъти на ден помага на хората, които следват нискокалорична диета, да загубят няколко излишни килограма. Но проучването е малко и краткосрочно. Някои изследователи смятат, че оцетната киселина в оцета може да ускори метаболизма, но данните не потвърждават това.

Възможно е хората да са загубили повече тегло поради плацебо ефекта. Може да понижи кръвната захар. Няколко по-малки проучвания съобщават, че приемането на супена лъжица или две ябълков оцет може да понижи кръвната ви захар след хранене. Имайте предвид, че оцетът не може да замени лекарствата за диабет и здравословния начин на живот, но трябва да е безопасно да го добавите към плана си за лечение. Може да понижи холестерола.

Ябълковият оцет намалява теглото, също така установява, че понижава нивата на общия холестерол. Той също така повишава техния "добър“ холестерол и понижава нивата на триглицеридите (мазнините в кръвта). Други проучвания имат подобни открития. Експертите предупреждават, че се нуждаем от повече изследвания, за да разберем напълно тази връзка. Какви са другите приложения на ябълковия оцет? Облекчава киселинния рефлукс. Много хора казват, че е лек при киселини и киселинен рефлукс.

Но няма изследвания, които да докажат неговата ефективност. Кога е подходящо да се пие ябълков оцет на гладно Можете да го пиете, разреден в топла или студена вода, както предпочитате. Някои хора го пият преди или след хранене или преди лягане.

Какви са дозите за пиене на ябълков оцет? Проучвания дават указания за количеството, което може да помогне при определени здравословни състояния: Контрол на теглото. Хората трябва да пият около 2 супени лъжици на ден – едната преди обяд и другата преди вечеря. Експертите казват, че това количество трябва да е безопасно за повечето хора. Контрол на кръвната захар и холестерола.

Хората в проучването виждат подобрение, когато приемат около 1½ супени лъжици след хранене.

Киселинен рефлукс. Чаена лъжичка или две, разтворени в чаша топла вода след хранене, може да помогне при киселинния рефлукс. Малко вероятно е да влоши състоянието ви.

Какви са рисковете от ябълковия оцет?

Тъй като е с високо съдържание на киселина, може да раздразни хранопровода, ако го пиете направо или пиете твърде много от него. Неразреденият ябълковия оцет може също да разруши зъбния емайл. За да избегнете тези проблеми, винаги разводнявайте ябълковия оцет и го пийте през сламка, за да защитите зъбите си. Важно! Не го пийте на празен стомах и ако се почувствате зле или повърнете, след като го приемете, спрете да го използвате.

Оцетът може да взаимодейства и с някои лекарства, като диуретици, лаксативи и инсулин. Винаги питайте Вашия лекар дали е безопасно да го използвате с настоящите си лекарства. Ако имате ниски нива на калий (хипокалиемия), твърде много ябълков оцет може да влоши състоянието. Това е така, защото големи количества могат да намалят нивата на калий. Избягвайте прекомерната му употреба, ако имате бъбречно заболяване, тъй като бъбреците ви може да не са в състояние да се справят с високи нива на киселина, съветват от actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: