Попиляха Илон Мъск за препоръка на антисемитски акаунти за войната в Израел

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
22:28 / 09.10.2023
1161
Илон Мъск беше принуден да изтрие туит, който препоръчваше антисемитски акаунт и промотор на развенчани видеоклипове като надеждни източници на информация за атаката срещу Израел.

Собственикът на X, доскоро Twitter, се сблъска с яростна реакция, след като каза на своите 159 милиона последователи, че акаунтите @WarMonitors и @sentdefender са "добри" за "следене на войната в реално време".

Последователите бързо отбелязаха, че @WarMonitors многократно е използвал "джу" като термин за злоупотреба в платформата, казвайки на шефа на супермаркет в Ню Йорк Ави Канер "гледай си работата, еврееино".

Най-богатият човек в света предложи съвета си, докато еврейската държава се разклащаше от най-смъртоносната си атака от 50 години, с повече от 700 мъртви граждани към онзи момент (вече поне 900) и твърденията на Хамас, че е заловил още стотици и ги е завлякъл обратно в Газа като заложници.

"Човекът, когото Мъск препоръчва за информация относно ескалацията между Израел и Хамас, е антисемитски акаунт с история на разпространение на дезинформация", пише Сам Сокол от израелския вестник Haaretz. 

"Той отдавна е бил и си остава антисемит", добави Сет Абрамсън. 

Акаунтът на War Monitors твърди, че "преобладаващото мнозинство от хората в медиите и банките са ционисти" и е казал на един опонент "иди да се покланяш на евреин или брат". 

Sent Defender акаунт беше възхитен от одобрението на Мъск, отговаряйки: "Уау, много ви благодаря за подкрепата!" 

Мъск потвърди благодарността с туит, който остава в неговия акаунт.

"Моля. Както винаги, моля, останете възможно най-близо до истината, дори за неща, които не харесвате", добави той.

"Тази платформа се стреми да максимизира сигнала/гласа на човешкия колектив".

Но Sent Defender също има история с фалшиви новини, публикувайки фалшива, генерирана от изкуствен интелект или AI снимка на масивна експлозия в Пентагона през май. 

Емерсън Т. Брукинг, изследовател в Атлантическия съвет, нарече @sentdefender "абсолютно отровен акаунт". 

"Редовно публикуване на грешни и неподлежащи на проверка неща, вмъкване на произволна редакция и опит за увеличаване на броя на платените абонати", добави той. 

"Илън Мъск подсилва двама редовни афиша на пропаганда с фалшиви новини, които исторически са публикували развенчани видеоклипове, нито са на място, нито са потвърдени", туитира ютюбърът Matt Binder. 

И двамата са споделяли генерирани от AI видеоклипове в миналото като истински, те просто споделят всякакви боклуци, на които се натъкнат, за да натрупат гледания. 

Близо два часа отне на Мъск да изтрие своя туит, заменяйки го с преработена версия, пропускайки призива му към спорните акаунти. 

Миг по-късно War Monitor публикува туит, в който се споменава за 20 убити "мъченици" при израелски въздушен удар над Газа. 

"Мъченик" не е обективна или точна дума, нито е "убит", туитира Мъск в отговор. 

"Въпреки че докладването/отразяването и на двете страни е справедливо, моля, използвайте максимално точни думи или трябва да оттегля препоръката си да следвам вашия акаунт", добави той. 

Първоначалният му туит възмути последователите, включително някои, които отдавна обвиняват Мъск, че позволява на платформата да популяризира антисемитско съдържание.

Изследователи от Beam установиха през юни, че обемът на англоезичните антисемитски туитове се е увеличил повече от два пъти след поглъщането на компанията от Мъск през октомври 2022 г.

Той заплаши да съди организацията за борба с омразата Anti-Defamation League за клевета, след като тя го осъди за допускане на антисемитско съдържание онлайн, но настоява, че е "против всякакъв вид антисемитизъм", припомя Yahoo news.

Виж коментарите (0)

Още по темата (356):
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
22.06.2024 МВнР с предупреждение към българите
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
10.06.2024 САЩ обмислят едностранно споразумение с ХАМАС за освобождаването на петима американски заложници
Още новини от Любопитни новини:
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Миската Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Рафи проговори за загубата на баща си
Избраха новия Ерген, след като Мастагарков отново отказа на bTV
Астроложката Венета Матева: Вселената сбъдва мечтите ни идните 21...
Щастието на Лора Георгиева си има цена и то висока


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).