Постни станимашки сармички за Бъдни вечер
Трапезата за Бъдни вечер няма как да мине без сарми. По традиция те трябва да са постни, без месо. Затова в навечерието на светлия празник ви предлагаме една вкусна рецепта, която можете да пробвате:
Продукти, които ще ви бъдат необходими
1 кг праз – предимно бялата част
300-350 г ориз
10 г смлян кимион
8 г смлян черен пипер
200 мл зехтин или олио
шепа счукани орехи
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
кисело зеле за завиване
Приготвяне
Оризът малко се обварява – само да стане леко лепкав. Празът се нарязва на дребно. Смесват се и се добавят кимионът, черният пипер, зехтинът или олиото, счуканите орехи, червеният пипер и сол. Омесва се добре.
Листата кисело зеле се нарязват на малки парчета – около 5 на 5 см, като предварително се почистват от дебелите жилки.
Гребва се по 1 ч.л. от сместа и се завива в зелето на малка сармичка. Продължава се така докато плънката свърши.
На дъното на тенджера се разстилат цели зелеви листа и върху тях се подреждат плътно сармичките. Отгоре се завиват отново с цели зелеви листа. Залива се с вода – задължително вряла, в съотношение 3 към 1 с ориза. Затиска се с чиния, обърната обратно.
Слагат се да заврят. Намалява се котлонът и се оставят да къкрят на умерен огън около до пълното поемане на водата, като се внимава сармите да не загорят.
Между сармичките може да се разпръснат стафиди и сушени сини сливи.
Източник: hubavahrana.bg