Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Повече от 5000 стари фотографии и пощенски картички се съхраняват в читалище "Стара Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 20.01.2011Коментари (0)2511
Започнах да събирам колекцията от стари фотографии и пощенски картички с лика на Варна преди повече от 20 години. Това каза Ламбрин Сотиров управител народно читалище "Стара Варна".

Той уточни, че в проекта "Стара Варна" се е опитал да съхрани фотопаметта на града от края на XIX до средата на XX век с огромна колекция от събрани и реставрирани снимки и пощенски и посочи, че всичко е започнало, когато негов близък приятел му е подарил 9 пощенски картички.

Той обясни, че в колекцията влизат, картички, снимки, ленти, филми, документи и карти на Варна. Към тази колекция има събрани над 2500 фотографии от България. Той обясни, че не малка част от фотографиите датират от края на 19 век, когато всъщност е навлязла и фотографията във Варна. Особено ценна е колекцията и на придворния фотограф Карло Албрехт, като Сотиров обясни, че това са мокави със много сериозни размери - 30 на 40 см. Той е снимал най-интересните и красиви обекти във Варна, като например двореца в Евксиноград, Чешмата в Марийнската градска болница и още много. "Карло Албрехт заснема в края на 19 век по поръчка на Фердинад, Варна и Добруджа", обясни специалистът. Фотографиите показват града веднага след освобождението и тези фотографии са уникати, тъй като този град е изчезнал. Ламбрин Сотиров посочи, че например има фотографии със старата крепост е била съборена след Освобождението, тъй като според Берлинския договор България е нямала право на крепости. "Съдбата на тази крепост обаче е много интересна, защото след събарянето и най-добрите камъни от тази мрачна цитадела, която е била символ на робството са вградени в основата на новия катедрален храм на новата държава", посочи управителят на читалището и обясни, че много от камъните запазили се от такива постройки биват използвани и в изграждането на други сгради, които са от обществено значение за дадения град. По думите му колекцията е напълно открита за посетители, а не е от тези колекции, които остават скрити от обществото. Сред другите интересни фотографии са панорамните снимки направени от Хаджолян, като в читалището се пазят и неговите фотоапарати, сред които е и първия апарат, с който са правени родовите и пейзажните снимки във Варна. Сотиров добави, че освен това "Стара Варна" разполага и с уникален фотоапарат "Стела Гьорлиц", който е над 100-годишен, но въпреки това работи, като чисто нов, като се очаква всеки момент да бъде пуснат в експлоатация. Той обясни, че се очаква скоро да приключи проект, който ще позволи на специалистите от читалището да пуснат в действие уникално ретро фото-ателие, което да позволява варненци и гости на града да си правят черно-бели родови снимки за следващите 100 години.

Ламбрин Сотиров заяви, че първата изложба на фотографии се е провела през 1998 година заедно с Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" . Тогава в изложбата биват включени 120 фотографии са показани символите на ¬Варна от началото на XX век. По думи на директора на музея експозицията се превръща в притегателен център за общуване между стари варненци, посетена е от много читатели на отдел "Изкуство" и
отдел "Средношколски" на библиотеката. "Успехът на тази първа изложба показва добрите перспективи пред проекта за съхраняване на фотопаметта на града" добави Сотиров и добави, че проектът "Стара Варна" стартира отново през 2000 година, но вече в сграда, която има 102-годишна история и в миналото е била полицейско управление, като тя е била основно реставрирана основателя и превърната в Музей на старата фотография. По думи на Ламбрин Сотиров в момента в читалище "Стара Варна" се поддържат две постоянни експозиции - Превръщането на ¬Варна от ориенталски в европейски град В края на XIX и началото на XX век. Тази експозиция от ноември до май всяка година се провежда уникален учебен час по Варна-знание за ученици от варненските училища на Възраст от 10 до 18 години. Изложбата се посещава средно от 1500 деца годишно.
Втората експозиция, която комплексът "Стара Варна" поддържа е "Освободеният град" - Варна след Освобождението, заснета от Карло Албрехт. "Изложбите са посещавани ежегодно от много делегации, дипломати, министри, гости на правителството и на варненските институции", коментира още управителят на читалището.

По думи на Ламбрин Сотиров целите на читалището са няколко, като основните са развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност във Варна, в България и по света. Другата много важна цел е запазването на обичаите и традициите на българския народ. Събиране на материали и предмети от народната култура, с цел съхранението и експонирането им за идните поколения, както и развитие на творческите и духовни заложби у хората, преимуществено на подрастващите и младите хора, като подпомага приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуствата и културата във Варна.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: