Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Поверия и забрани за Димитровден
©
Наближава Димитровден, един от най-значимите християнски празници през есента. Според народните вярвания, с появата на светеца започва зимата. Днес ще ви представим допълнителна информация за този християнски празник: как е бил празнуван през годините и какво се прави за късмет.

Кой е свети Димитър

Свети Димитър е роден през III век в Солун, където баща му служи като градоначалник. След смъртта му, Димитър е назначен на същия пост от римския император. Той проповядва християнската вяра открито, което влиза в противоречие с политиката на Римската империя в тези години. Това е основната причина следващият император да го отстрани от длъжност и дори да го хвърли в затвора. Заради популярността му сред солунските жители, императорът нарежда неговото убийство. 

Римските легионери го пробождат с копие по време на молитва. Така завършва земният път на Димитър. През следващите векове обаче, когато християнството се утвърждава като водеща религия, той е канонизиран за светец. Жителите на Солун го почитат като защитник на града, а той е особено уважаван светия и в нашата страна. Играе сериозна роля в рамките на освободителното движение на Асеневци. Повече по темата може да прочетете тук:

Български народни вярвания за Свети Димитър 

В нашата традиция версията за Свети Димитър е различна. Тук той се разглежда като брат на Свети Георги. Приема се, че с идването на Свети Георги (6 май) настъпва лятото, а с появата на Свети Димитър (26 октомври) започва зимата. Свети Димитър е по-големият брат, а двамата със Свети Георги са разпределили помежду си основните сезони - лятото и зимата. Значението на Свети Димитър в българския църковен календар е очевидно, тъй като след неговия празник винаги следва една от задушниците през годината - Архенгелова задушница. Дори в определени краища са нашата страна се почита Димитровска задушница - това е съботата преди празника, в който се раздава жито за здраве.

Какво се прави на Димитровден за късмет

Обредно гадане по първи гост

Смята се, че всеки може да отиде при имениците, дори и без покана. Както гостът бъде посрещнат, такава ще бъде и зимата. Гостите са задължени да носят бели цветя за празнуващия, за да бъде зимата благосклонна. Цветята се увиват с червен конец за здраве и берекет на дома. Вярва се, че ако гостът е богат и заможен, той ще донесе и такава зима в къщата, която посети.

Празнична вечеря

На празничната вечеря месото е задължителен елемент. Ако има именик в дома, изборът на ястие зависи от неговия пол. За мъжете се избира месо от мъжко животно, а за жените – от женско.

Гадаене по месечината

Има поверие, че ако месечината е пълна - то тогава ще бъде и зимата ще бъде пълна(богата) за нас.

Поверия за овчари

Празникът е известен и под името Разпуст, защото по традиция тогава се разпускали ратаите, които са наети за стопанската работа по Гергьовден. Тогава стопаните се разплащали с овчарите и ратаите и се смятало, че колкото повече им платят - толкова повече богатство ще дойде и в тяхната къща. По традиция на наетите работници се давало и по чифт цървули.

Друго поверие е свързано с овцете. Смята се, че овчарите оставяли своята гега при животните вечерта преди празника. Ако на сутринта овцете били намирани върху нея - това означавало, че ще има студена и тежка зима, пише actualno.com.

Какво не се прави на Димитровден

Жените не се заемат с никаква домакинска работа

Мъжете не бива да взимат жито от хамбара, за да не останат без запаси през зимата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (450) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1743) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: