Позволени рецепти за сладкиши по време на пост
Вчера започнаха Великденските пости и много българи ги спазват. Лишението може и да не бъде толкова трудно, особено за хората, които обичат да си похапват нещо сладичко. Има достатъчно възможности да си приготвим сладкиш, без да нарушим поста. Ето някои от тях.
Постни бисквити
Необходими продукти: 110 мл царевично олио, 110 мл сок от портокал, 150 г захар, 250 г. бадеми /обелени и смлени/, 2 бр. прах ванилия, 1/2 ч.л. амонячна сода, кора от портокал /настъргана/, щипка сол, брашно - колкото поеме.
Начин на приготвяне: Разбийте с миксер захарта, портокаловият сок и олиото. Добавете към това смлените бадеми и лимоновият сок, в който преди това сте поставили лъжичката амонячна сода. Поръсете с прахчето ванилия и щипката сол.
Разбъркайте сместа добре и добавете брашното. Замесете тесто, което след това трябва да разточите на кора и да изрежете от него бисквитите в желаната от вас форма. Наредете ги в предварително намазана с мазнина тавичка и на загрята фурна /180 градуса/.
Сладкиш с ябълки:
Необходими продукти: 3 ч. ч. настъргани ябълки, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 ч. л. сода, 1 ч. ч. растителна мазнина, 1 ч. ч. ситно нарязани орехови ядки, 1 ч. л. бакпулвер, 3 ч. ч. брашно.
Начин на приготвяне: Разбъркайте добре всички съставки. Изсипете ги в тавичка, която предварително сте посипали с брашно. Поставете я във фурната и печете на около 200 гр., а след това разрежете сладкиша и поднесете.
Грис халва
Необходими продукти: 1 ч. ч. грис, 1 ч. ч. захар, 1 прахче ванилия, малко олио, вода около 600 мл.
Начин на приготвяне: Сгорещете олиото в подходящ съд и добавете към него гриса. Бъркайте непрекъснато до получаването на златист цвят. Отделно разтворете захарта и ванилията в гореща вода и внимателно, на съвсем тънка струйка, започнете да изливайте водата върху гриса.
Не забравяйте да бъркате енергично през цялото време. След като се сгъсти, може да свалите от огъня и да изсипете грис халвата в подходящ съд. Изчакайте да се охлади и поднесете нарязана на парчета.
Рецептите са на gotvach.bg.