Празник е! Ето кой има имен ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:02 / 07.08.2024
1584
Днес почитаме паметта на Св. препмчк Дометий Персийски и Св. прпмчца Потамия, чудотворица (Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица).

Св. Дометий се родил в Персия като езичник във времето на Константин Велики. Като малък той се запознал с Христовата вяра, оставил езичеството и се кръстил. Толкова много той обикнал истинската вяра, че напуснал всичко светско и станал монах в един манастир до гр. Низибия.

След като поживял тук известно време, той пожелал да се отдаде на безмълвен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една пуста планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие той достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всякакви болести. В тия предели дошъл Юлиан Отстъпник.

Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, заедно с двама негови ученици. Така свършил живота си този Божи угодник и се преселил в Царството небесно. Това станало в 363 година.

Празнуват: Валери, Валерия

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Известен пластичен хирург: Започнах да отказвам, защото ми дойде ...
Звезди застават до Флорина в "Колко ми даваш"
Терзиев за Цветана Манева: Тя е истинско олицетворение на духа, к...
Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).