Прецизно трябва да подбираме храните по време на Великденския пост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:07 / 17.03.2013
1325
От понеделник започва 40- дневният Великденски пост. Това е време не само за духовно, но и за физическо пречистване. Едни решават да спазват постите от религиозни подбуди, а други - за да променят ежедневното си хранене. Потърсихме мнението на експерти, които бяха категорични, че това не е диета, а изключително важен избор, който трябва да бъде съобразен с възрастта и здравословното състояние.

Спазването на Великденските пости е личен избор. Всеки, със или без специалист, може да прецени колко дълго да спазва 40-дневното ограничение, така че да разтовари организма си.

Експертът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова бе категорична, че растителните храни имат своите предимства и недостатъци. Не препоръчва постът да спазват деца, юношите, бременни и кърмещите жени, възрастните хора, както и тези с желязодефицитни анемии и изобщо тези с разклатено здраве. Нужно е да се пият повече течности, а храните трябва да са съчетани подходящо.

"Добре е да се приемат бобови и зърнени храни при едно хранене - боб и хляб, леща и царевица, грах и ориз, нахут и царевица. Аминокиселинните състави на двете групи храни ще се съчетаят и така ще оформят една белтъчна композиция, наподобяваща месото. Хубаво е да се пие чай и вода.", съветва проф. д-р Донка Байкова

След края на поста е важно да не се нахвърляме на трапезата, а постепенно да добавяме любимите си храни, които сме изключили по време на поста.

След Великденските празници, когато обилно сме похапнали, проф. Байкова препоръчва 3 дни разтоварителен режим. Плодове и зеленчуци под всякаква форма, с добавка на кисело мляко не само ще повишат тонуса, но и помогнат да редуцирате теглото си.

Специалистите винаги са били категорични, че хранителният режим дава най-добри резултати само когато е съчетан с физическа активност.


Виж коментарите (0)

Още по темата (37):
06.05.2013 Изоставен куфар в нощта на Възкрасението вдигнал на крак варненската
полиция
06.05.2013 Очаква се засилен трафик заради края на почивни дни
06.05.2013 БДЖ пуска допълнителни вагони днес
05.05.2013 Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови целия български народ
05.05.2013 Стотици миряни във Варна посрещнаха Свещения благодатен огън
05.05.2013 Великден е, Христос Воскресе!
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Ергенка се показа бременна
Деси Слава горда баба на внучка на 5 месеца
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).