Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Представят изложба по случай 130 години от Освобождението
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 24.07.2008Коментари (0)872
©
Изложба, посветена на 130-та годишнината от Руско-турската война (1877 - 1878 г.) и освобождението на град Варна на 27 юли 1878 г. - последния ден, в който в българска крепост е имало османска войска - се открива в парк-музей „Владислав Варненчик".

Тя показва за първи път войната с участието на 2 руски музея и Националния военноисторически музей - София, който съхранява най-много културно-исторически реликви, свързани с Освободителната война.

За първи път у нас гостува Музейно обединение „Музей за история на Москва" с непоказвани досега у нас реликви, а Държавният исторически музей на Русия - за втори път.
На площ от 160 кв.м., повече от 300 автентични експоната проследяват развоя на войната, която възстановява българската държавност.

Изложбата пристига от гр.София, където бе открита през май 2008 г. в навечерието на Деня на славянската писменост и култура. Тази дата е избрана като знакова, защото именно славянската писменост и култура ни обединяват и запазват нашата идентичност.

"Воини на свободата" е част от Програмата на Националния комитет за честване на 130-та годишнина от Освобождението на България под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов.

Изложбата е разказ за войната, която осигурява на България правото на свободно развитие, икономически просперитет и демографски растеж.

Без претенции да прави научни открития или да решава спорове, експозицията проследява развоя на войната, чиято стратегия и тактика са новост за руската и европейска военна доктрина.

Историята на Европейския югоизток е история на вековни сблъсъци на икономическите и политическите интереси на великите сили. Русия започва войната с Турция за осъществяване на своите интереси в Проливите и в териториите на разпадащата се Османска империя. Това правят и другите велики сили.

Но само Русия с цената на около 200 000 убити и ранени воини осигурява на България правото да се бори за осъществяване на националното си обединение, а на Сърбия и Румъния - свободата.

Русия създава Българското опълчение като военна единица в руската Дунавска армия с презумпцията, че създава ядрото на бъдещата войска на възстановена България. Чрез начина на попълване и изграждане на Българското опълчение тя потвърждава етническите граници на българската държава - Мизия и Добруджа, Тракия, Македония.

В тази война, в името на своята и българската свобода, на страната на Русия застават Румъния, Сърбия и Черна гора.
Разказът за войната, споделен 130 години по-късно, спира вниманието и върху Берлинския конгрес, чиито решения изправят балканските страни пред проблеми, на които сме свидетели и днес.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Катастрофи в България
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: