Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Превръщат Варна в столица на лилиите
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 01.04.2010Коментари (0)1414
©
Варна да стане световен град на лилиите - с реализацията на амбициозната задача се е заела група жители. Началото бе дадено навръх Цветница тази година, когато в ранни зори бяха засадени луковици на цветята в три градинки - на кръстовището между булевардите „Съборни" и „Сливница", зад автобусната спирка на „Нептун" и на площад „Илко Ескенази".

"Освен че е начин с минимални средства да облагородим нашия град, това е и световна реклама за Варна, тъй като не съм чувала за друго населено място, което да е свързано с лилиите", обяснява един от организаторите на инициативата - арх. Лилия Петрова.  Колкото и невероятно да изглежда, съвпадението с името е чиста случайност. 

„Насочихме се към лилиите (видът е Hemerocallis), тъй като са многогодишни, устойчиви и отлично адаптирани към почвените и климатични условия на района растения. Известни са над 110 различни вида, като цветовото разнообразие е много голямо", обяснява тя и допълва: „Отглеждам тези цветя в двора си от години, но нямах представа как се казват, докато не ми хрумна, че заради качествата си да образуват гъсти, свежозелени туфи през целия сезон, могат да бъдат използвани за залесяване на местата, където плановото озеленяване е изчезнало."

„Целта ни е през лятото града да се превърне в многоцветно море от лилии, което ще е голяма реклама пред света", допълва тя.

Идеята й се е родила неслучайно. Няколко години е работила по професията си в Лондон. Отскоро отново е в родния си град и постоянно мисли, как да помогне за неговото развитие.

„Нещото, което много ме натъжава е, лошото състояние на „зелените" зони в междублокови пространства - както в центъра, така и в кварталите. Замислих се, как с минимални средства те да бъдат облагородени. Така се роди идеята: „Варна - град на лилиите! Получих подкрепата и на хората около мен. Човешкото око има склонност да се фокусира преимуществено върху по-цветните и приятни елементи в окръжаващата среда. Така, без да искаме, ще забелязваме много по-малко от неуредиците край нас и ще се чувстваме, дори ако щете, по-щастливи!", обяснява специалистката.

Много хора вече се включиха в инициативата. Сега ще се търсят начини за мултиплициране на идеята и следващо финансиране. „Имаме за цел да сформираме движение за реализацията на проекта, като ще търсим сътрудничество с вече работещи в тази сфера сдружения. Защото противно на широкоразспространената досега практика в България, според нас обединението прави силата! Призоваваме всеки, който иска да участва, да ни потърси на е-mail: liliite_vn@abv.bg", каза още арх. Петрова.

„Ще направим каквото е нужно, за да превърнем нашия град в още по-красиво място за живеене", споделят инициаторите. Следващата ни крачка е да озеленим неподдържаните и изоставени градинки по улиците „Македония" и „Братя Миладинови". Това са подходите към Морската градина", обясняват те и допълват: „Искаме и нашето поколение да остави нещо на Варна и за хората след нас, така както ние сме наследили и досега се радваме на друг много силен символ на града - Морската градина."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: