Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
През 13-12 век преди новата ера този огромен град и сателитните му селища са обхващали 23 квадратни километра
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 10.08.2024Коментари (2)13731
©
За да тръгнем по стъпките на древния и почти непознат тракийски народ, трябва да се върнем още по-назад във времето преди него. В района на Кърджали и Крумовград има доказателства за култура отпреди 8 хиляди години. 2 хилядолетия по-близо до нашето съвремие на картата се появява свещеният скален град.

"Това е началото на голямото светилище на Перперикон. Още няма траки. Всичко е в праисторията", казва проф. Николай Овчаров.

Така през 13-12 век преди новата ера този огромен град и сателитните му селища са обхващали 23 квадратни километра. Светилище, в центъра на което е култът към Слънцето.

Пласт по пласт изникват различни моменти от историята на Перперикон. "Едно време всичко това беше под земята. И траколозите бяха измислили цяла теория как жреците се качвали по тези стъпала. Като го разкопахме се оказа, че това е крепостната стена от римския период", обяснява проф. Овчаров.

"Апогеят на двореца е бил в римския период, в античността. Освен двора, в който се намираме, това е голямата зала за пирове. Тук много добре виждате оформената тържествена врата. Това е залата, в която са правили приемите", допълва той.

В съседство останките от култови комплекси ни разказват друга история. Около 4-5 век, когато в Рим и Константинопол е прието християнството, по тези земи властвали различни езически вярвания. "Храмът Митреум, посветен на бога Митра. Ирански бог, възприет от римските легиони. Когато се приема християнството през 313 година, на кантар е било дали да се приеме то или митраизма или зороастризма, популярни в ромската армия. Всичко това е било ограбено и осквернено при приемането на християнството. Тогава дворецът престава да съществува и е затрупан с пръст", отбелязва професорът.

Дионис - тракийският бог на Слънцето и нощта. Светилищата, където са го почитали били открити. Именно там  археолозите са разкрили сцена, напълно отговаряща на описанията на древните автори.

Разказът на професор Овчаров събужда още един древен ритуал - култът към Тракийския конник. Едно от най-ранните изображения на божеството Херос е намерено там. "Интересното при този храм е, че хванахме точно как е ставал ритуалът. Под стъклото е оригиналният олтар, където са се правили жертвоприношенията. Двете дупчици отстрани - това са местата за връзването на жертвените животни. Тук са правени кървави жертвоприношения - на кози, на овце, дребни животни", казва проф. Овчаров, предаде NOVA.

Над двореца, над езическите храмове, на самия връх на възвишението е Акрополът. През 5-6 век Римската империя е изправена пред опустошителни варварски нашествия. Затова се търсят височини, които предлагат добра защита срещу врага.

"Като всеки град той си има централен площад, улици. На Перперикон, понеже е скален град, разположението е съобразено с релефа. Няма да видите чак до 12 век хоросан. Всичко е направено само със суха зидария с каменни блокове. Това е римският начин на градеж", обяснява той.

Пред нас е най-старата църква в Родопите. От първите години на 5 век. Датирахме я много точно по плана ѝ - и по монети от император Хонорий, последният император на Западната Римска империя. 

В южния квартал на скалния град е разкрита огромна 40-метрова базилика, с тухлени подове, с атриум, с обширен двор.

Перперикон е жив и днес. Екипът на проф. Николай Овчаров продължава да дълбае и разкрива детайли от древни времена. Защото там, под камъните, са скрити онези факти, които ще пренапишат историята на този свещен скален град.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.08.2024 г.
0
 
 
Перперек се казва драги ми автори, защо изопачавате името? Пер значи камък, а когато е повторено, вие кажете какво значи!
Aнонимен
на 12.08.2024 г.
0
 
 
Хубаво е да знаем историята си! И древната и по новата! А най хубаво ще бъде и ние съвременните жители на тези земи да творим история! За съжаление алчните ни управници ни водят към заличаване.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: