През зимата имаме малко по-различни нужди: Това е храната, която ни носи повече енергия 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19
300
Студените месеци от годината са тези, в които не само настроението ни, но и нивата на енергия често варират в широки граници. Понякога просто нямаме желание за нищо друго, освен да лежим на дивана, а понякога наистина нямаме сили дори да изпълняваме обичайните си задължения. 

Ако и ние се чувстваме така, не бива да забравяме, че през зимата имаме малко по-различни енергийни и хранителни нужди. Особено ако ни чакат куп задачи преди празниците, както и великото пазаруване, трябва да знаем как да дадем на организма си това, от което има нужда. Защото доста често умората е следствие от небалансираното хранене. А ето и как да поправим грешките.

Протеин и още нещо

Той е гориво за тялото и е най-добре да си го набавяме в по-голяма доза на закуска, за да имаме достатъчно енергия за целия ден. За още по-добър ефект препоръката на специалисти по здравословно хранене е да го комбинираме с източник на фибри. Така ще нормализираме нивата на кръвна захар и ще си осигурим постепенно зареждане с енергия.

Също така е добре закуската ни да бъде до един час след събуждане, за да стартираме метаболизма. В най-добрия случай трябва да имаме две или три хранения за деня, като последното да е достатъчно рано, за да може да прилагаме фастинг в продължение на 12 до 16 часа. Така ще намалим риска от възпалителни процеси и ще подобрим контрола върху глада и храносмилането.

Ако не можем без междинни похапвания, добре е те oтново да съдържат протеин и богати на фибри въглехидрати, за да може да стабилизираме нивата на кръвна захар през деня и да избегнем резките скокове и спадове, които несъмнено водят до пристъпи на умора, както и до влошаване на мозъчната функция, защото мозъкът се храни с глюкоза, пише New York Post.

Бавни въглехидрати

Те са страхотен избор в борбата с умората, защото се храносмилат по-бавно, не покачват и спадат рязко нивата на кръвната захар и ни дават малки дози енергия за дълго време. Тези, на които трябва да заложим, са няколко групи - пълнозърнести хляб и паста, пълнозърнести храни като киноа, овесени ядки и кафяв ориз, бобови култури и плодове с нисък гликемичен индекс.

Плодове, но не всякакви

Като споменахме плодове, те вероятно ни се струват като винаги добър избор за здравословно хранене. Но не е съвсем така, защото някои от тях са богати на захар и бедни на фибри, коeто не ги прави подходящи за стабилизиране на нивата на глюкоза в организма.

Тези, на които е добре да наблягаме, са ябълки, портокали и горски плодове. Трябва да внимаваме с добре узрелите банани, гроздето и фурмите, които са си доста сладки. И всяка порция плодове не бива да надвишава 180 г, пише Vogue India.

Гъби - и за есента, и за зимата

Сезонът на гъбите може да е по-скоро есента, но е добре да ги хапваме често и през зимата, защото имат редица ползи, от които със сигурност имаме нужда. Те са богати на витамини от групата В, които са много важни за превръщането на въглехидратите в енергия.

Съдържат и минерали, които подпомагат електролитния баланс и мускулната функция, както и антиоксиданти, които защитават клетките ни от оксидативен стрес, чест причинител на редица заболявания, обяснява MyLondon, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Червено вино или кафе върху килима – не се притеснявайте, има хит...
Възрастна българка: Сега отиваме тук да хапнем по един десерт и т...
Синоптикът Петър Янков: Снегът идва на тези дати!
Има напитка, която намалява вредата от мазните храни
Знаете ли какво представлява болестта на Чандлър?
Какво ни очаква през декември според датата на раждане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).