При никакви обстоятелства не използвайте тези съдове за микровълнова фурна!
Микровълновите печки са често използвани кухненски уреди в домакинствата днес. Някои хора приготвят различни ястия в тях, докато други просто ги използват за претопляне на храна, съхранявана в хладилника. Експертите обаче препоръчват да се избягва затоплянето на храната в микровълнова фурна, тъй като това може да намали съдържанието на хранителни вещества в храната.
Въпреки че готвенето или претоплянето на храна във фурната не винаги може да навреди пряко на здравето, то използването на определени видове съдове или материали може да бъде вредно. Ето някои от приборите и материалите, които трябва да се избягват при затопляне на храна в микровълнова фурна.
Пластмасови прибори и кутии за обяд
Много хора загряват храната в пластмасови контейнери или кутии за обяд, което може да бъде много вредно. Няколко проучвания, както и експерти, съветват да не се използва пластмаса за топла храна. Нагряването на пластмаса може да отдели вредни химикали в храната. Продължителната употреба на пластмаса за затопляне на храна може да увеличи риска от някои видове рак поради тези химикали.
Съдове от стомана и алуминий
Някои хора несъзнателно загряват храна в стоманени или алуминиеви съдове. Това може да бъде опасно, тъй като металът е добър проводник на електричество. Металните контейнери могат да се нагреят бързо, увеличавайки риска от искри, взривове или пожар. Това може да повреди не само храната, но и самия съд.
Алуминиево фолио
Опаковането на храна като роти, парата или зеленчуци в алуминиево фолио и поставянето й в микровълновата може да бъде опасно. Нагряването на алуминиево фолио в микровълнова фурна може да доведе до запалване. Препоръчително е изобщо да избягвате използването на фолио.
Следвайте инструкциите
Винаги четете инструкциите, предоставени в ръководството за употреба на микровълновата фурна, преди да поставите метални прибори в нея. Съдовете от желязо, стомана, алуминий, стъкло или глина трябва да се използват само ако са посочени като безопасни в ръководството. Микровълновите фурни работят чрез генериране на електромагнитни полета чрез малък предавател, излъчващ радиация за загряване на храната. Използването на неподходящи материали може да наруши този процес и да създаде риск за безопасността.
Подходящи за микровълнова фурна съдове
Трябва да се използват стъклени и пластмасови съдове, етикетирани като "безопасни за микровълнова печка“. Те са специално проектирани да издържат на микровълново нагряване, без да отделят вредни вещества.
Алуминиеви съдове за скара
Ако е необходимо печене на скара, могат да се използват алуминиеви прибори, подходящи за микровълнова печка, но винаги следвайте инструкциите на производителя за съвместимост.