Причините, поради които постоянно се чувствате гладни: Факторите, които влияят на апетита според диетолог

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:42 / 27.12.2023
2161
Липсата на сън и стресът могат да бъдат виновни, ако винаги се чувствате гладни. Въпреки че чувството на глад може да е нормално дори между храненията, ако е постоянно, тогава се появяват и въпросителни. Темата е особено актуална по коледно-новогодишните празници, когато масово не спираме да се храним с повод и без повод, понякога просто по инерция или защото виждаме храната навсякъде около нас. 

Според диетологът Роб Хобсън, направил консултацията за Daily Mail, стресът, недостатъчният сън и яденето на нездравословна храна могат да бъдат виновни за появата на глад.

Също така тези, които се отказват от яйца, млечни продукти или месо, ставайки вегани, могат да разстроят стомаха си. Тази диета премахва много от протеините и хранителните вещества, с които човек е свикнал, когато яде животински продукти, които са по-трудни за смилане и следователно потискат апетита за по-дълго.

Недостатъчният сън също може да стимулира апетита. Това е така, защото добрата нощна почивка е жизненоважна за здравословния баланс между хормоните, които контролират апетита. Твърде малкото сън може да повиши нивото на грелин, пептиден хормон, наричан още "хормон на глада", който се секретира в стомаха и сигнализира на мозъка кога да яде, и може да намали нивото на лептин, хормон, създаден от мазнините клетки, което има ролята на намаляване на апетита. 

Хроничният стрес може да предизвика пристъпи на глад. В краткосрочен план стресът дава сигнал на надбъбречните жлези да отделят адреналин, който потиска глада. Ако обаче стресът продължи, жлезите, които се намират над бъбреците, отделят кортизол, така че апетитът се стимулира.

И някои лекарства, като антидепресанти, могат да бъдат виновни в това отношение. Това е така, защото тези лечения повишават нивото на серотонин в мозъка, което за дълъг период от време може да намали броя на серотониновите рецептори, наречени 5HT2C, на повърхността на клетките. Проучванията показват, че блокирането на тези рецептори може да подхрани желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб, тестени изделия или сладкиши.

В допълнение, нездравословната диета може да увеличи нивата на глад. Ултра преработената храна е с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества и с високо съдържание на въглехидрати. Тази комбинация води до фалшивото усещане, че тялото има нужда от повече храна. Обратно, ястията с протеини и здравословни мазнини забавят освобождаването на захар в кръвния поток и това се превръща в ситост между храненията. Честото похапване от скука може да ви доведе до порочен кръг на непрекъснато хранене. Те са "опасни" от тази гледна точка, особено продуктите с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар.

Виж коментарите (0)

Още по темата (314):
27.11.2024 Нов коледен хит, но не е на Марая Кери
26.11.2024 "Ние, потребителите" с анкета: Как пазарувате от кампании на намаления?
24.11.2024 Служител за коледните бонуси: Това ме стимулира да работя повече!
12.10.2024 От 1000 до 14 000 лева: Офертите за Нова година и ски сезона
07.10.2024 Не е рано, точно сега е моментът за резервации за празниците по Коледа и Нова година
20.03.2024 Астрономическата първа пролет донесе промяна във Варна
Още новини от Любопитни новини:
Деси Слава сложи край окончателно
Влади Карамфилов: Красимир Горсов вероятно отново играе комар, то...
Най-дългият трамвай в света направи своя дебют
Лекар: Тази напитка има широк спектър от ползи, включително пониж...
"Обърнете се към любовта, а не към страха": Коледното писмо на Ке...
Махат водещите на "Преди обед"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).