Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приемът на по-малки количества зехтин е по-полезен за здравето, отколкото се смяташе досега
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 18.09.2024Коментари (0)906
©
Зехтинът, основоположник на средиземноморската диета, е известен със своите ползи за здравето. Изследователи от Университета на Флорида хвърлиха светлина върху това чрез скорошно проучване.

Проучването, публикувано в "Journal of the American Heart Association“, установило, че както ниските, така и високите количества зехтин намаляват нивата на "лошия“ холестерол (LDL). При участниците в диетата с ниско съдържание на зехтин обаче се наблюдава продължително подобрение на кардиометаболитните маркери дори по време на четириседмичния период.

При участниците, които консумират по-малко от една чаена лъжичка зехтин дневно, се наблюдава значително намаляване на нивата на LDL холестерола, общия холестерол, HDL холестерола, аполипопротеин В и кръвната захар. За разлика от тях, при тези, които употребяват четири супени лъжици дневно, не се наблюдават толкова големи ползи.

Изследователите проследили 40 възрастни от 18 до 79 години, с висок риск от атеросклеротични сърдечносъдови заболявания. В продължение на четири седмици те са спазвали пълноценна растителна диета. Някои от участниците използвали четири супени лъжици зехтин дневно, докато други - по-малко от една чаена лъжичка, пише zdrave.to.

Водещият автор д-р Моника Агарвал подчертала, че макар растителното хранене по принцип да е по-добро от стандартната американска диета, проучването е имало за цел да разбере дали зехтинът сам по себе си е полезен или просто е по-малко вреден от други мазнини.

Проучването установило, че по-малките количества зехтин водят до по-голямо намаляване на LDL холестерола и други кардиометаболитни маркери. Д-р Агаруал подчертала, че приемът на по-малки количества може да е по-полезен за здравето на сърцето, отколкото се смяташе досега.

Д-р Дженифър Уонг отбелязала, че диетите с по-ниско съдържание на мазнини, дори на здравословни  като зехтина, водят до по-добри метаболитни профили. Моник Ричард, повторила това, като обяснила, че макар умереното количество зехтин да е полезно, твърде голямото количество може да компенсира други хранителни вещества и процеси.

За тези, които се чудят какво е идеалното количество зехтин, Ричард предложила да се консултират с регистриран диетолог. Обикновено се препоръчват 450-540 калории от мазнини (50-60 грама на ден) при диета с 1500-1800 калории. Тъй като една супена лъжица съдържа около 120 калории и 14 грама мазнини, е лесно да се надхвърлят препоръчителните количества. 

Както казва Ричард, малко количество зехтин е полезно за организма.

Макар че за повечето хора не е необходимо точно измерване, да сте наясно с приема на мазнини е от решаващо значение за здравето на сърцето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: