Признаците за железен дефицит в организма и как да го балансираме чрез храната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 16.02.2025
1041
Здравословни начини да си набавим повече желязо, за да избегнем желязодефицитна анемия, увеличен риск от инфекции, сърдечно-съдови проблеми и др. 

Недостигът на желязо се оказва по-разпространен, отколкото предполагаме. Според проучване на пациенти в САЩ, например, почти всеки трети възрастен има някаква форма на дефицит на това важно хранително вещество. И въпреки че съществуват много ефективни и лесно достъпни заместващи терапии, голяма част от засегнатите от железен дефицит, оказва се, не вземат никакви мерки. 

Защо желязото е толкова важно за здравето ни?

Желязото е основно хранително вещество, необходимо за поддържането на много жизненоважни функции в тялото. То има широк спектър от роли в човешкия организъм - може би най-известната от тях е, че е важен компонент в състава на хемоглобина, протеин, който транспортира кислорода в кръвта до клетките, тъканите и органите в тялото. Има роля и за редица метаболитни процеси, включително за синтеза на ДНК и производството на енергия и др.

Често срещано състояние, причинено от ниски запаси на желязо, е желязодефицитната анемия. Но недостатъчното му количество се свързва и с редица други здравословни състояния като: 

– Синдром на неспокойните крака; 

– Намален физически капацитет; умора, изтощение; 

– Отслабена имунна система; 

– Сърдечна недостатъчност и др. 

 При бременни жени тежките случаи на недостиг на желязо могат да доведат до преждевременно раждане или до раждане на дете с твърде ниско тегло. А при кърмачетата и децата с железен дефицит може да се наблюдава забавяне на растежа и развитието. Те са и по-податливи на инфекции.

Признаци за железен дефицит

Първоначалните признаци за дефицит могат да бъдат пропуснати или объркани с други здравословни проблеми. Но при нарастване на недостига, симптомите стават по-сериозни и осезателни, например: 

– Блед цвят на лицето; 

– Умора, изтощение; 

– Затруднено дишане, особено след тренировка; 

– Физическа слабост; 

– Необясними болки в ставите, мускулите; 

– Трудност при концентриране и изпълнение на задачи; 

– Учестен пулс; 

– Главоболие; 

– Косопад, чупливи нокти; 

– Студени ръце и крака; 

– Слаб апетит и др. 

Рисковите фактори за недостиг на желязо могат да включват:

– Обилна менструация - най-честата причина за железен дефицит при жените; 

– Бременност и кърмене; 

– Операция или травма; 

– Стомашно-чревни заболявания (напр. цьолиакия), язва и др. 

– Веганство и вегетарианство (животинските продукти са основен източник на желязо). 

При наличие на дефицит на желязо е задължително да се направят изследвания и консултация с лекар. Лечението зависи от това какво е причинило проблема и от тежестта на състоянието. Ако причината е нарушения на менструалния цикъл с тежки кръвоизливи, трябва да се потърси консултация с гинеколог, ендокринолог и т.н. Важно е да се уточни с лекар и правилния прием на железни добавки, тъй като прекомерният прием на желязо може да причини стомашно-чревни странични ефекти или дори претоварване с желязо, при което да бъдат засегнати черен дроб, сърце, панкреас, стави и др. 

Как да си набавим повече желязо с храната?

Най-известният източник на желязо е червеното месо. Желязото от животински източници (хемово желязо) се усвоява много по-лесно от организма, но прекомерният прием на червено месо, особено преработеното месо като колбаси, бекон и др., се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, рак на дебелото черво и др. 

Подходящи храни - източници на желязо, различни от червеното месо, са: птици, риба, морски дарове, яйца. А растителните източници на желязо (нехемово желязо) включват пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, тофу, ядки, семена, леща, грах, соя, боб, артишок, овесени зърнени култури, фурми, стафиди, черен шоколад.

Храните, богати на витамин С, подобряват усвояването на желязото. Такива са: цитрусите, чушките, доматите, киви и др. 

Препоръчително е да се избягва употребата на чай или кафе по време на хранене, тъй като тези напитки съдържат танини, които могат да възпрепятстват усвояването на желязото, пише Puls.bg. Червеното вино пък съдържа полифеноли, които също намаляват усвояването на желязото.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ани и Моро от "Невидено" представят етно-рок албума "Да опазиш Ср...
Ето какво време прогнозират синоптиците до Великден и началото на...
Велика сряда е! Почитаме покаянието и си спомняме за предателство...
Благодарение на киселото мляко, розите и спортът България е една ...
"Колкото по-силно, толкова по-добре": Защо птиците пеят най-много...
Васил Михайлов: Не искам повече да се снимам, причината е пропада...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).